Óriási lyuk tátong a 23-as járat egyik buszán

A csuklónál szélesedő lyukon egy gyermek is kieshetne: veszélyes busz döcög a Boráros tér és Pesterzsébet között.

MN
2017. 07. 25. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási lyuk tátong a 23-as járat vonalán közlekedő fővárosi csuklós buszon, a szakadás éppen a csuklórésznél jelent meg, és egy csecsemő vagy kisméretű kutya is kieshetne rajta.

A lyukról videó is készült, a felvételt pedig a Hvg.hu osztotta meg. Érdeklődtünk a BKV-nál és a BKK-nál is, hogy milyen gyakran ellenőrzik a 23-as vonalán közlekedő járműveket, illetve hogyan kerülhette el egy ekkora szakadás az üzemeltető vagy üzemeltetők figyelmét.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a láthatóan ütött-kopott jármű mikor állt forgalomba, mennyi idős, és hogy a vizes vébé idejére időzített járatsűrítés részeként állt-e forgalomba.

A BKV Zrt. szerint a videón is látható autóbuszt utoljára egy hete, július 18-án ellenőrizték, és akkor sem az utastérből, sem az aknából nem látszott  a harmonika-aljzat szakadása. Így az valamikor később keletkezett, és egy éles tárgy vagy egy úthiba okozhatta, a sofőr pedig a reggeli járműátvétel során azért nem vette észre, mert lyuk csak erős kanyarban válik feltűnővé.

A társaság válaszából viszont  kiderült, hogy az érintett VAN HOOL AG318 típusú busz 16-17 éves, és napi rendszerességgel fordulnak elő rajta meghibásodások. Így például tetőszellőző, tompított fényszóró vagy ajtóhibát is tapasztaltak a járművön az elmúlt egy hétben – a méretes lyukat pedig észre sem vették.

Ilyen buszból 2009 óta 32 darabot közlekedtet a BKV; helyi viszonylatban még nem is számítanak idősnek, hiszen a 23-as és 23E vonalán KARUS 280 típusú, 24-31 éves buszok is járnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.