Ötmilliárd forintból vehet új buszokat Tatabánya

A pénzből a település 41 buszt vásárol, utastájékoztatási rendszert fejleszt, de jut belőle új telephely építésére is.

MTI
2017. 07. 19. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tatabánya 5,6 milliárd forintot kap tömegközlekedésének teljes megújítására a részben uniós, részben hazai forrásokból finanszírozott Modern városok program révén.

A támogatásról szóló okiratot Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára adta át a város polgármesterének. Schmidt Csaba (Fidesz–KDNP), Tatabánya polgármestere közölte, a tömegközlekedés megújítására odaítélt támogatásból 41 új buszt szereznek be, és 2018 elejétől a T-Busz Kft., a város saját cége működteti a tömegközlekedést.

Kupi Gábor, a T-Busz Kft. ügyvezetője elmondta, a támogatásból 14 csuklós és 23 szóló, valamint 4 elektromos buszt vesznek – emellett minden megállóban és járművön valós idejű utastájékoztatás lesz, emellett utazástervező mobiltelefonos applikációt készítenek, valamint új telephelyet is építenek.

Tatabányán naponta 23 ezer ember használja a tömegközlekedést, a most átadott forrás segítségével pedig 12 járatot indítana a városi közlekedésszervező cég. Hat járat időszakosan az ipari park csaknem tízezer munkavállalójának közlekedését segíti majd, illetve csúcsidőn kívül a városi tömegközlekedésben vesz részt – ismertette az ügyvezető.

Csepreghy Nándor az eseményen arról beszélt, hogy Komárom-Esztergom megye székhelye 2022-ig összesen 180-190 milliárd forint támogatást fordíthat fejlesztésre. Az összegből 70-77 milliárd forint a Modern városok program támogatása, 17-20 milliárd uniós támogatásokból érkezik, és mintegy 100 milliárdot nyerhet el az önkormányzat, illetve a helyi vállalkozások pályázati úton, más igénylőkkel versenyezve.

Kiemelte: a kormány szakított a korábbi, Budapest központú fejlesztéspolitikával, mert a vidék Magyarországa „többet érdemel, mint amennyit 1990-től bármelyik kormányzati ciklusban megkapott”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.