Azonnali hatállyal felfüggesztette egy kaposvári húsipari üzem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Somogyi Farmer Hús Húsfeldolgozó Kft. alig két hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény és előkészített hús előállítására. A Nébih munkatársai személyesen is ellenőrizték a munkafolyamatot. Megdöbbentő körülményeket találtak: a csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben a hamutól, kátránytól fekete volt.
Az üzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük. A fekete öltözőben található egyik mosdókagylóban fürdőszobai szanitert, egy másik mosdókagylóban belevezetett kondenzvizet, az árufogadó térben sörös üvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök – olvasható a hivatal beszámolójában.
A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor 28 termékkel szemben merült fel kifogás. 27 tétel esetében nyomon követési hiányosságot, 1 tételnél pedig erős penészesedést állapítottak meg a szakemberek.
A hivatal elrendelésére végül összesen 3826,5 kilogramm húst semmisítettek meg, a nyomon követhetőség hiánya miatt pedig három terméket kellett visszahívni a forgalomból.
Az alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a húsüzem tevékenységének felfüggesztését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható – az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.