Penészes hús és mocsok fogadta az ellenőröket egy kaposvári üzemben

Közel négy tonna húst kellett megsemmisítsen a Nébih egy kaposvári húsfeldolgozóban, sok termék eredetét nem lehetett azonosítani.

MN
2017. 07. 27. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy kaposvári húsipari üzem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Somogyi Farmer Hús Húsfeldolgozó Kft. alig két hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény és előkészített hús előállítására. A Nébih munkatársai személyesen is ellenőrizték a munkafolyamatot. Megdöbbentő körülményeket találtak: a csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben a hamutól, kátránytól fekete volt.

Az üzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük. A fekete öltözőben található egyik mosdókagylóban fürdőszobai szanitert, egy másik mosdókagylóban belevezetett kondenzvizet, az árufogadó térben sörös üvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök – olvasható a hivatal beszámolójában.

A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor 28 termékkel szemben merült fel kifogás. 27 tétel esetében nyomon követési hiányosságot, 1 tételnél pedig erős penészesedést állapítottak meg a szakemberek.

A hivatal elrendelésére végül összesen 3826,5 kilogramm húst semmisítettek meg, a nyomon követhetőség hiánya miatt pedig három terméket kellett visszahívni a forgalomból.

Az alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a húsüzem tevékenységének felfüggesztését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható – az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.