Pintér: „Szélsőségektől mentes” a magyar közbiztonság

Migrációs válsághelyzet van, de a belügyminiszter szerint szilárd a rend Magyarországon.

MN
2017. 07. 01. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 212 végzős hallgatóját avatták tisztté szombat reggel a budai Várban: a Kapisztrán téri tisztavatón Pintér Sándor tartott beszédet, aki szilárdnak és szélsőségektől mentesnek nevezte Magyarország közbiztonságát, írja az MTI.

A biztonságot információink szerint jelentős hatósági lezárás is garantálta a Kapisztrán téren, ahol még a kis mellékutcák forgalmát is rendőrök állták el az ünnepség idején.

A belügyminiszter nem fejtette ki, hogyan lehet  szélsőségektől mentes a közbiztonság, amikor tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van Magyarországon – legalábbis papíron, egy szeptemberig érvényes miniszterelnöki rendelet szerint.

Éppen ez a rendelet biztosított a Pintér Sándor vezette belügyi tárcának csak az elmúlt fél évben közel 100 milliárd forintos pluszforrást a migrációs válság kezelésére, valószínűleg újabb kerítésépítésre. 

Pintér Sándor nem is hagyhatta ki beszédéből a menekültválságot. Mint fogalmazott, „Nem engedjük, hogy biztonságunkat és jövőnket veszélyeztessék, megvédjük határainkat az illegális migránsok, a kalandorok, az embercsempészek támadásaitól - „jogi, technikai eszközökkel, ha szükséges kerítésekkel, a határvadászok és a teljes hivatásos állomány áldozatkész munkájával.”

A belügyminiszter a végzős hallgatóknak arról is beszélt, hogy a közbiztonság olyan érték, amire közösen kell vigyázni, nem szabad hagyni, hogy az ország határain belül vagy kívülről szélsőségesek ezt a békét megbontsák.

Hogy milyen belső szélsőséges erőkre gondolt, Pintér nem részletezte, de kijelentése összecseng az Orbán Viktor által korábban elmondottakkal: a miniszterelnök a példátlanul sikeresnek tartott nemzeti konzultáció értékelőjében fogalmazott úgy, „hogy forró ősz vár ránk, újabb kemény csaták elé nézünk, különösképp, mivel közelednek a választások”. 

A miniszter egy nem szokványos megjegyzést is tett a közbiztonság megvédésével kapcsolatban:  Magyarország határainak védelme nélkülözhetetlen, de nem elégséges feltétel az ország biztonságának fenntartásáért - ezért szükség van az állampolgárok önkéntes jogkövetésére, és arra, hogy kizárják a szélsőséges csoportokat és gondolatokat a közéletből. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.