Plagizált a Corvinus dékánja?

Könyvében legalább 75 oldal egy másik műből származhat.

MN
2017. 07. 17. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paprika Zita, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja 2002-ben és 2005-ben jelentette meg Döntéselmélet című könyvét, mely közel 600 oldalban kíván átfogó bemutatást nyújtani a címében jelzett témához. A könyvben azonban legalább 75 oldal szinte teljesen megegyezik a téma 2010-ben elhunyt tekintélye, Kindler József 1991-es Fejezetek a döntéselméletből című könyvével – írja az Átlátszó.hu.

Egy áprilisi belső ellenőrzés összefoglalója szerint ugyanis megállapítható, hogy Paprika könyvének 84. oldalig tartó részeiben, hol szó szerint, hol átfogalmazva, de lényegét tekintve szövegazonos a felhasznált irodalomként megjelölt forrással. „A vonatkozó fejezetekben ugyanakkor határozottan nem azonosítható, hogy a Kindlertől (1–39. oldalig) származó egyes részek melyik szakirodalomként megjelölt forrásmunkából származnak, továbbá milyen terjedelemben kerültek átvételre. Ugyan Paprika könyve elején az »egyes fejezetek szerzői« kezdetű résznél szerényen – csillagozva – megjegyzi, hogy »A problémamegoldás elmélete« és a »Döntéselméleti felfogásmódok, irányzatok« című fejezet »Kindler József kéziratának felhasználásával készült«, ugyanakkor ez tudományos szempontból nem tekinthető szabályszerű hivatkozásnak. Az a plágium gyanúját legalábbis felveti” – írták.

A portál Paprika Zitát is megkereste az üggyel kapcsolatban, aki arra kérte az Átlátszó.hu-t, tartsák tiszteletben Kindler emlékét, és kíméljék meg az érintetteket az alaptalan vádaskodásoktól. „Gondolom, azt Ön sem tartja életszerűnek, hogy a Tanár úr egyetértése nélkül használtam fel korábbi közös munkánk részleteit, majd felkértem lektornak. Lektorként tökéletesen tisztában volt a két mű összefüggésével, és semmiféle aggály nem merült fel benne sem akkor, sem később” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.