Precedens CEU-ügyben: már nem kell a kormánynak Trump

A marylandi McDaniel College már biztosan működhet tovább Budapesten.

MN
2017. 07. 15. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodást írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter James Fielder marylandi oktatási miniszterrel a helyi McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről. Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető egynapos látogatást tett az Egyesült Államokban, hogy beszédet mondjon a Heritage Alapítványnál, ám még ez előtt ellátogatott Maryland állam fővárosába, Annapolisba. Ekkor került sor a tárgyalásra és az azt lezáró megegyezés aláírására.

Az eset jelentőségét az adja, hogy az elmúlt hónapokban nagy port kavart CEU-törvény alapján a kormányzat eredetileg csak a szövetségi állammal lett volna hajlandó tárgyalni arról, milyen feltételekkel működhet tovább amerikai akkreditációjú egyetem Magyarországon. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ugyanakkor többször jelezte a kabinetnek, hogy az oktatás náluk szövetségi tagállami és helyi felelősség, így Donald Trump erről biztosan nem fog egyeztetni a magyar féllel. Egy közleményben úgy fogalmaztak: az amerikai kormánynak nincs hatásköre vagy szándéka tárgyalni Magyarországgal a Közép-európai Egyetem vagy más magyarországi egyetemek ügyéről.

Az már korábban látszott, hogy a magyar kabinet meghátrált az ügyben. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy még júniusban írt válaszlevelében már arról számolt be, hogy felvették a kapcsolatot Maryland, Massachusetts és New York államok illetékeseivel. A tárgyalások közül először, úgy látszik, a marylandi egyeztetések értek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.