Rendben találta a számvevőszék a jegybank működését

Szabályos volt a jegybank gazdálkodása, irányítása és költségvetése 2015-ben, csak az MKB szanálási tervével akadtak gondok.

MN
2017. 07. 11. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tétel kivételével mindent szabályozottan intézett 2015-ös működése során a jegybank – derül ki az Állami Számvevőszék kedden kiadott közleményéből.

Az ÁSZ ellenőrzése kiterjedt az MNB pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége jogszabályi előírásoknak való megfelelésére, valamint az MNB szanálási hatósági feladataira – és azt is figyelembe vették, hogy a jegybank már végrehajtotta a Számvevőszék tavalyi kéréseit.

A vizsgálat során ugyanakkor nem foglalkoztak a 260 milliárdnyi közpénzt magánosító alapítványok létrehozásával és azok gazdálkodásával: az ÁSZ csak a jegybanki működést figyelte, amelyet összességében szabályozottnak talált. Mint írják, a bank irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere megfelelt az elvárásoknak, a belső ellenőrzési szervezet működése is szabályozott és szabályszerű volt.

Az ÁSZ csak a Magyar Kereskedelmi Bank szanálásával kapcsolatban fedezett fel hibát: bár a jegybank szanálási intézkedései 2015-ben megfeleltek a jogszabályi előírásoknak, az MKB szanálási tervével kapcsolatos tevékenysége nem volt szabályszerű.

A feltárt, de a sajtóközleményben nem részletezett hibákkal kapcsolatban a Számvevőszék Matolcsy György jegybankelnöknek fogalmazott meg egy javaslatot – Matolcsynak pedig 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie a rendezéshez.

A Magyar Nemzet már 2015-ben beszámolt róla, hogy lényegében már akkor eldőlt, kik szerzik majd meg a rossz hitelei miatt szanálásra ítélt bankot – idén áprilisban pedig maga az MKB erősítette meg értesüléseinket. Bejelentésük szerint éppen a jegybank elnökéhez közel állókhoz került a 2016-ban értékesített bank csaknem harmada. A hitelintézet közleménye szerint Matolcsy György mintegy száz unokatestvére közül a „legsikeresebb”, Szemerey Tamás közvetetten 20,19 százaléknyi tulajdonhoz jutott, míg a Matolcsy György által felfedezett egykori jegybanki alelnök, az MKB Bank jelenlegi vezetője, Balog Ádám 9,81 százalékos részt vásárolt a hitelintézetben.

A tranzakció érdekessége, hogy a bank 30 százalékos tulajdonát birtokló Blue Robin Investment tulajdonosát, a Graha Zrt.-t vásárolta meg 2:1 arányban Szemerey Tamás BanKonzultja, illetve Balog Ádám – alig néhány nappal korábban, április 21-én alapított – Promid Invest Zrt.-je.

Cikkünk megjelenését követően az ÁSZ Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztályának vezetője, Horváth Bálint írásban kereste meg szerkesztőségünket. Levelében az alábbiakról tájékoztatott: 

„Az Állami Számvevőszék 2017. július 11. napján nyilvánosságra hozott jelentése a Magyar Nemzeti Bank 2015. évi működése szabályszerűségét ellenőrizte. Ennek keretében az ellenőrzés az MNB pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége jogszabályi előírásoknak való megfelelésére terjedt ki, valamint az MNB szanálási hatósági feladataira. Az ÁSZ értékelte továbbá, hogy a 2016-ban nyilvánosságra hozott jelentésében foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az MNB végrehajtotta-e.

Tájékoztatom, hogy az Állami Számvevőszék 2017. első félévi ellenőrzési tervének megfelelően folyamatban vannak az alapítványok és közalapítványok gazdálkodásának szabályszerűségi ellenőrzései. Az ellenőrzések a Polgári törvénykönyv szerinti létesítő, illetve alapító okiraton alapuló bírósági nyilvántartásba vétellel létrejött alapítványok és közalapítványok gazdálkodására terjednek ki, valamint a 2013-2015 közötti évek gazdálkodásának szabályszerűségét értékelik. Tájékoztatom, hogy az ellenőrzött egyéb alapítványok, közalapítványok mellett szerepelnek a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok is.

Tájékoztatom továbbá, hogy az ÁSZ az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésekbe foglalja, amelyeket az ellenőrzések lezárását követően hoz nyilvánosságra és tesz közzé honlapján.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.