Republikon: Vezet az ellenzék Budapesten

Kilenc százalékra mérték a Momentumot a fővárosban.

MN
2017. 07. 18. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezet az ellenzék Budapesten: a fővárosi lakosság 35 százaléka a következő választás után egy baloldali, liberális kormánynak örülne a leginkább – derül ki a Republikon Intézet kutatásából, melyet 800 fő bevonásával, június 29. és július 3. között készítettek (a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, az egykori SZDSZ-es Horn Gábor). A telefonos felmérés szerint 27 százalék a Fidesz további kormányzásának, 11 százalék egy Jobbik-kormánynak örülne legjobban, 26 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A hagyományos pártpreferencia kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy az országos helyzethez hasonlóan, a baloldali, liberális ellenzék Budapesten is megosztott. Az összes budapesti lakos 21 százaléka a Fideszre, 10 százaléka az MSZP-re, 7 százaléka a Jobbikra, 5-5 százaléka a DK-ra vagy a Momentumra, 4 százaléka a LMP-re, 3 az MKKP-ra szavazna, az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Moma pedig 1 százalékon állnak. A bizonytalanok aránya 41 százalék.

A pártválasztók körében

A biztos szavazó pártválasztók körében pedig

A kutatás szerint a kormányzat beruházási elképzeléseivel még a Fidesz szavazói sem értenek egyet. Hiába tartja fontosnak a kormányzat a sportberuházásokat, a budapestiek döntő többsége (78 százaléka) szerint nem érdemes a budapesti forrásokat az új Puskás Ferenc Stadionra költeni, és még a Fidesz szavazói közül is többen utasítják el az elképzelést, mint ahányan támogatják azt.

Valamivel kisebb, de ugyancsak nagyarányú az elutasítottsága a Városligetbe tervezett Múzeumi Negyednek: a megkérdezettek 55 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az új negyedet a Városligetben építsék fel, és mindössze 28 százaléknyian vannak azok, akik támogatják a kormányzati óriásberuházást. Míg a baloldali, liberális választók 79, a jobbikos választóknak pedig 65 százaléka ellenzi a Múzeumi Negyed felépítését a Ligetben, a Fidesz támogatóinak 62 százaléka támogatja a beruházást és csak 24 százalékuk ellenzi azt. A fakivágásokat azonban még a Fidesz szavazóinak 43 százaléka is ellenzi, és csak 35 százalékuk tartja elfogadhatónak.

Egyébként a budapestiek – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – a főváros előtt álló egyik legnagyobb feladatnak az M3-as metró mielőbbi felújítását tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.