Schiffer: Orbán diagnózisa helyes, de a receptjei pusztítók

Az LMP volt társelnöke szerint a kormányváltáshoz nem visz közelebb a Fidesz-szavazók lehülyézése.

MN
2017. 07. 20. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányváltásra lenne szükség, de nem fog menni, mert az ellenzék az ország helyett a matekolással van elfoglalva – mondta Heti Válasznak adott interjúban Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke, volt képviselője. A politikából tavaly kivonult ügyvéd szerint csak akkor lehet kormányváltás, ha a jelenleg a kormánypártot támogató szavazók jelentős számban másra voksolnak, ehhez azonban nem visz közelebb, ha folyamatosan lehülyézik őket, és azt az érzetet keltik bennük, hogy rablásban és országrontásban tettestársak.

Schiffer szerint el kellene ismerni, hogy Orbánnak 2010 óta messze nem mindig, de többször is jól működött a szimata az ország és a világ állapotát illetően. „Az tudja leváltani, aki a helyes diagnózisait elismeri, de pusztító receptjei helyett alternatívával áll elő” – fogalmazott. Ugyanakkor a volt képviselő kétségbe vonja a kormány gazdasági eredményeit: szerinte ugyanis a miniszerelnök „padlógázzal megy a zsákutcában”, és csak azért lehet erős, mert az ellenajánlat azoktól jön, akik a zsákutcás modell – az olcsó munkaerőre épülő gazdaság – szülőatyjai.

Az LMP korábbi társelnöke szerint a kormány Soros-plakátjai nem antiszemiták, a kampánnyal Orbán legfeljebb járulékos haszonként „kikanalazza a Jobbik-táborról leszakadó antiszemita szavazókat”. Szerinte igazából az gondolkodik rasszistán, aki rögtön a bírált személy származására gondol. Schiffer szerint Soros politikája bírálható, hiszen „a migrációs krízis kapcsán egész Európa számára is kockázatos politikát népszerűsít és finanszíroz”, illetve az általa támogatott szervezeteknek monopóliumuk alakult ki olyan civil tevékenységekben, amelyek nélkülözhetetlenek a társadalomban – a civiltörvény azonban erre nem megoldás, a kormányzati kampány pedig egyszerűen lopás.

Schiffer szerint az LMP nem fog belemenni semmilyen újabb baloldali összefogásba, mert céljai összeegyeztethetetlenek azokéval, akik tevőlegesen vagy szellemiségükkel „Orbán Viktor kétharmados karjaiba taszították az országot 2010-ben”. Az LMP vezetésében szerinte Szél Bernadett, Sallai Róbert Benedek és Ungár Péter jelenléte a garancia erre. A nevek több okból is érdekesek: Sallai 2018-ban visszavonul, Schiffer nem említette Hadházy Ákos jelenlegi társelnököt, Ungár megnevezése viszont akár azt is jelentheti, hogy nyíltan támogatja Schmidt Mária fiának ambícióit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.