Semjén: Ha kóbor kutya lennék, azt kívánnám, egy lövéssel ejtsenek el

A kereszténydemokrata politikus egy blognak bizonygatta, hogy itthon egyre jobb a vadászat megítélése.

Katona Mariann
2017. 07. 17. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszan értekezett a vadászatért közismerten lelkesedő Semjén Zsolt egy friss interjúban arról, hogyan vélekedik egyebek között az elmúlt időszakban egyre több vitát gerjesztő kutyakilövésekről. A KDNP elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök helyettese nem meglepő módon magától egy szót sem ejtett arról az esetről, amikor a mátyásföldi reptéren lőttek le egy kutyát, de nem tért ki annak a francia turistának a kálváriájára sem, akinek képzett juhászkutyáját egy vadász sebesítette meg halálosan tavaly ősszel Szalkszentmárton mellett.

Semjén Zsolt leginkább kóbor kutyákról beszélt, amelyek „súlyos gazdasági kárt okoznak a vadgazdának”. Érzékeltetve a problémát, szerinte „másként fogja megítélni a helyzetet” az, aki már látta akár egyszer is, ahogy három-négy kóbor kutya széttép egy őzgidát vagy egy vemhes őzet. Azt azért gyorsan hozzátette, hogy „a kutya ártatlan”, és az a „gazember” a bűnös, aki kidob egy kutyát az autóból.

„Ha én kidobott, kóbor kutya lennék, akkor azt kívánnám, hogy egy jól irányzott lövéssel ejtsenek el, mintsem nyomorultul fagyjak meg, megegyen a rüh, éhen pusztuljak vagy elüssön egy autó, és az árok szélén még napokig kínlódjak” – fogalmazott Semjén Zsolt, majd azt fejtette ki, hogy ő kutyabarát. Bár – ahogy fogalmazott – „deviáns módon” most csak egy macskájuk van.

Később egy külön kérdésre nevezte csak vállalhatatlannak és védhetetlennek, amikor vadászok úgy lőnek le egy kutyát, hogy nem győződtek meg arról: valóban kóbor-e, valóban veszélyt jelent-e. „Ezek nem is vadászok, hanem puskás emberek” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ilyen „lelkiismeretlen puskások” mentalitásából nem lehet következtetést levonni a vadgazdálkodókra, a vadászokra. Tiltakozott is az ellen, hogy ezt vadászati ügynek állítsa be bárki. Szerinte ez „alapvetően társadalmi, és ebből következően ebrendészeti kérdés”. A „harcos állatvédőknek” azt üzente, hogy a hivatásos vadászoknál kutyaszeretőbb embert még nem látott.

Semjén Zsolt mindenesetre úgy látja, hogy itthon „érzékelhetően változott a vadászat megítélése, a vadgazdálkodás és a vadászati kultúra értékelése”, szavaiból úgy tűnik, hogy szerinte pozitív irányban. Egyből példát is hozott, hogy micsoda szélsőségek nincsenek nálunk. Például olyan, mint a német zöldek friss javaslata, amellyel betiltanák a trófeák behozatalát Afrikából. „Ezzel drasztikusan megcsappanna az oda látogató vadászok száma, ami súlyos csapás lenne az afrikaiak és az élővilág számára is” – mondta, márpedig szerinte sokan élnek a vadásztatásból, a szegényebb országok számára ez jelentős bevételi forrás.

A Párbeszéd az interjú nyomán azt követelte, tiltsák el a miniszterelnök-helyettest a nyilvános megszólalásoktól és a vadászattól. Szabó Rebeka különösen botrányosak nevezte a vadászatért is felelős kormánytag megnyilvánulásait, miszerint a kóbor kutyával nem történhet jobb annál, ha egy vadász oldalba lövi. „Ha Semjén Zsolt eljut odáig, hogy a kóbor ebek kérdése társadalmi probléma, akkor nincs mentség arra, hogy a kormány nem fejleszti az ebrendészeti telepeket, továbbra sem támogatja a civilek által működtetett állatmenhelyeket” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szabó Rebeka egyúttal jelezte, helyi állatvédők jelzése szerint külterületre tévedt kutyákat lőnek ki Kaposvár közelében. A fényképekkel dokumentált esetek hátterében szerinte nehéz nem fölfedezni a szándékosságot: az állatokat csalétekkel csábítják a kivégzés helyszínére, a tetemeken vadászfegyverből kilőtt lőszerek nyoma látszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.