Sosem látott erejű szél csapott le a Balatonra, majd Budapestet is elérte a vihar

Több mint 150 kilométeres sebességű szelet regisztráltak Balatonvilágosnál.

MN
2017. 07. 10. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orkánerejű szél csapott le jégesővel a Balaton keleti végére, hétfőn este óránként több mint 150 kilométeres sebességű szelet regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) balatonvilágosi műszere, amire eddig nem volt példa, amióta méréseket végeznek – mondta Horváth Ákos, az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI-nek hétfőn este.

Közölte, horvát területen fejlődtek ki az első zivatarfelhők, amelyek fél hét körül Somogyba érve örvénylő zivatarokká, úgynevezett szupercellákká alakultak. A vihar Somogy megyén délnyugat felől északkelet felé haladva keskeny sávokban hozott jégesőt és orkánerejű szelet, vélhetőleg egy-egy sávban nagyobb károkat okozva – mondta a meteorológus.

A változó erejű zivatarok a főváros irányába tartanak – tette hozzá.

Nem jártak a vonatok Balatonaliga és Siófok, továbbá Karád és Mernye között, mivel fák dőltek a vasúti pályára hétfő este – közölte a Mávinform az MTI-vel.

A vihar Somogy megye több településén is károkat okozott – közölte a katasztrófavédelem. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóit rövid időn belül kétszáz káresethez riasztották, túlnyomó többségben Siófokra, Balatonvilágosra és Karádra. Amíg a tűzoltók az előbbi két településen úttestre, vezetékre, járműre és háztetőre dőlt fákat, illetve faágakat távolítanak el, addig Karádon több, eső által megrongált háztető ideiglenes befedése ad munkát az egységeknek. Sérültről egyelőre nem kaptak hírt.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a 811-es úton Székesfehérvár és Csala települése között több fatörzs dőlt az útra az esti órákban a vihar miatt, emiatt nem lehetett közlekedni 23 óráig.

A 6307-es úton Káloz külterületén 21 óra 30 perc körül egy autóbusz előtt dőlt ki egy fa, amelynek a jármű nekiütközött. A balesetben több ember könnyebben megsérült. Az út érintett szakaszát a fatörzs teljes szélességében elzárta, 23 óra előtt azonban sikerült megtisztítani.

Tíz óra előtt pedig megérkezett a vihar Budapestre villámlással, dörgéssel és szakadó esővel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.