Szakképzés: az NGM ígéri, nem használja fel a titkos háttéranyagot

A tárca szerint továbbra is szabadon választhatnak képzési formát a diákok.

Hutter Marianna
2017. 07. 04. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A cikkükben említett háttéranyag a jövőbeli javaslatainknak nem képezi az alapját” – ezt a reakciót küldte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunknak négy nappal azután, hogy megírtuk: a tárca egyik belső jelentése drasztikus javaslatokat tesz a szakképzés népszerűsítésére.

Például fokozatosan csökkentené a gimnáziumi férőhelyek számát, kötelező felvételi vizsgát írna elő a középfokú oktatásba jutáshoz, és a középiskolai felvételi első körében fel nem vett gyerekeket automatikusan a szakképzésbe küldené. Emellett automatikusan minden szakképző intézményben tanuló diáknak ösztöndíjat adna. A jelentésben foglalt ötletek nagy visszhangot kaptak, sokakat pedig igencsak felháborítottak. Így nem csoda, hogy a tárca az utóbbi napok hallgatása után kénytelen volt megszólalni. Közleményében nem tagadta, hogy az általunk megírt háttéranyag valós lenne, de azt állította, az abban foglaltakat nem fogja felhasználni. Azt is írta:

„A baloldali–liberális kormányzással szemben, amikor a szakképzés leépült, és elvesztette presztízsét, a kormány célja a szakképzés folyamatos fejlesztése és minél vonzóbbá tétele. A jelen munkaerőpiaci helyzetben a jó szakmaválasztás biztosíthatja a fiatalok jövőbeli elhelyezkedését. A középfokú oktatásba lépéskor – ahogy eddig is – most is szabadon választhatnak képzési formát a diákok.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.