Tarlós „mint barátokkal” akar megegyezni a kormányzattal

Azok a társadalmak maradtak fenn hosszan, amelyek nagyon megbecsülték a közösséget szolgálók rétegét – mondta a főpolgármester.

MTI
2017. 07. 01. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) rendezvényén kifejtette: a köztisztviselők, a közalkalmazottak tartják fenn az államigazgatást, ezért anyagilag és erkölcsileg is meg kell becsülni őket.

Ő nem harcolni, hanem „mint barátokkal megegyezni” akar a kormányzattal arról, hogy az önkormányzati alkalmazottak ugyanolyan elbírálás alá essenek e téren, mint az államiak – emelte ki.

„A kormány képviselői ismerik ezt a problémát, tudok róla, hogy folyik a gondolkodás az orvosolására” – fogalmazott.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta, elengedhetetlen a szektorban dolgozók megbecsülését biztosítani, hiszen miközben sokak bére 2008 óta nem emelkedett, „egy köztisztviselőnek a helyi középosztályba kell tartoznia”. Megjegyezte, hogy készek a kormányzattal tárgyalni a helyzet rendezésére.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón az érdekképviseleti vezető a július 17-re meghirdetett kétórás sztrájkjukról szólva jelezte: a központi közigazgatásban dolgozók „eredményesen, jogszerűen sztrájkolhatnak”, ugyanakkor tárgyalások kezdődtek a béremelésről, és „van remény a megállapodásra”.

Hozzátette: az önkormányzati köztisztviselők több mint ötöde vállalta már a törvényes sztrájkban való részvételt, a közalkalmazotti területen pedig „a teljes vízügyi ágazat beleállt”, az érintettek 75, Budapesten 92 százaléka hajlandó részt venni a megmozdulásban.

Hangsúlyozta: arra akarnak rámutatni, hogy nem lesz megfelelő az államigazgatás működése, „ha elmennek a munkavállalók, mert kilenc éve nem volt keresetnövekedés”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.