Teherautók hordják a szemetet a Ferencvárosba

Hiába kamerázták be a IX. kerület több pontját, szaporodnak az illegális hulladékhalmok.

Molnár Richárd
2017. 07. 22. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélmalomharcot vív az önkormányzat és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) Ferencvárosban az illegális szeméthalmok ellen: a helyi lakók és az üzlettulajdonosok arról panaszkodnak, hogy hetekig, hónapokig állnak a nagyobb hulladéklerakatok a nyílt utcán. A leginkább érintett területek a Mester utca, Lenhossék utca környékén vannak, de a Rákóczi hídnál, sőt a turisták által közkedvelt Ráday utcába futó Erkel utcában is gyakran keletkeznek új szemétkupacok, amelyekben a kommunális szemét mellett műszaki és építési hulladék is megtalálható.

A ferencvárosi önkormányzat lapunkkal közölte, bizonyosan túlzás, hogy hónapokig nem szállítják el a szemetet az utcákról. Szerintük maximum két-három hetet vesz igénybe az intézkedés, de az elszállítások gyorsaságát a pontos azonosítás (mennyiség, tulajdoni viszonyok, pénzügyi fedezet), az adminisztráció és a szállítási kapacitás is befolyásolja. A kerületi önkormányzat területein a kerület nonprofit cége, a fővárosi területeken pedig az FKF látja el a hulladékszállítást. A közterület-felügyelők 2017-ben eddig 30 esetben értek tetten illegális hulladékkihelyezőket a IX. kerületben, és ezek kapcsán összesen 1,09 millió forintos helyszíni bírságot szabtak ki. A ferencvárosi önkormányzat közölte, az elkövetők általában más kerületekből, platós teherautókkal vagy más teherjárművekkel szállítanak nagy mennyiségű szemetet a ferencvárosi utcákra. Az illegális lerakással különösen fertőzött területekre az önkormányzat mobil térfigyelő kamerákat telepített, hamarosan egy újat üzemelnek be a Rákóczi hídnál is. A felvételek alapján idén eddig 179 esetben indítottak szabálysértési eljárást.

A lapunkhoz forduló egyik üzlettulajdonos szerint éppen azért Ferencvárosba hordják a szemetet más kerületekből, mert itt túl lassan reagálnak a hatóságok. Bár a szeméthalmok növekedésével nehéz lépést tartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.