Tisztviselőket küldtek ki plakátokat fotózni a kormányhivatalok

Információk szerint a hirdetésekről három képet kell rögzíteni és a látottakról jegyzőkönyvet is fel kell venni.

MN
2017. 07. 21. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszava értesülése szerint a járási kormányhivatalok kormánytisztviselőit – járásonként két embert – bízták meg azzal, hogy fotózzák le a területükön található óriásplakátokat. A hivatalok egységesen, központi utasításra járnak el, írja a lap. Értesülése szerint a plakátokról három képet kell rögzíteni: egyet magáról a plakátról, egyet a környezetéről, egyet pedig úgy, hogy látszódjon a közzétevő. A látottakról jegyzőkönyvet is fel kell venni.

Bár minden plakátot lefotóznak, a lap forrása szerint a cél a politikai plakátok lajstromozása. A Miniszterelnökség szerint a hivatalnokok a „településkép védelméről” szóló jogszabályt, ismertebb nevén a plakáttörvényt hatják végre. A törvény végrehajtási rendelete szerint ugyan a fényképezés nem előírás, csak az, hogy a kormányhivataloknak kell ellenőrizniük a szabályok betartását.

A Fidesz–KDNP által elfogadott jogszabály azt mondja ki, hogy a kormány és a pártok csak listaáron tehetnek közzé óriásplakátokat, és hirdethetnek járműveken, vagyis nem kaphatnak semmilyen kedvezményt. Azt is meghatározták, hogy a listaárat hogyan kell kiszámolni a plakáthelyek tulajdonosainak: az előző évi árképzést használhatják csak. Aki ezt megszegi, plakátonként akár 150 ezer forintos bírságra is számíthat, illetve a hatóság eltávolítja a plakátjait.

Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény miatt, mivel azt egyszerű többséggel fogadták el, nem pedig kétharmaddal. Eredetileg a szabályozást a választási eljárási törvénybe, a kampányszabályok közé illesztették volna, de az kétharmados többséget igényel. Mivel ez nem volt meg, egy trükkel egyszerűen átnevezték a javaslatot, és a feles többséggel módosítható településképi törvénybe helyezték.

A törvény egyértelműen a Jobbik „Ti dolgoztok, ők lopnak” kampánya miatt született. A plakátok ugyan július 15. után eltűntek az utcákról, de megjelentek új, rejtélyes hirdetések, „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” feliratokkal. Ezeket egy ismeretlen magánmegrendelő megbízásából tették közé, vagyis nem vonatkozik rájuk a plakáttörvény. Az MSZP viszont rárepült az akcióra, és piros, Botka László miniszterelnök nevét is tartalmazó matricákkal ragasztotta felül a plakátokat, így lehet, hogy azok ismét politkai hirdetéssé változtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.