Törvénnyel gátolná meg a fakivágásokat az LMP

A javaslatot ősszel nyújtja be a párt a parlamentnek.

MN
2017. 07. 23. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényjavaslatot nyújt be ősszel a parlamentnek az LMP, hogy meggátolják a szerintük szükségtelen és nagymértékű fakivágásokat. Az ellenzéki párt szerint egyre több állami és önkormányzati beruházás helyszínén zajlik aránytalanul nagy mértékű fakivágás, és az ezek helyére ültetett facsemeték nem képesek pótolni a több tízéves fákat – írja a Hír TV.

Pénteken az Index számolt be arról, hogy a kormányhivatal szerint 69 fát, légi felvételek tanúsága szerint pedig a 3,2 hektáros telken lévő erdő jelentős részét kivágták a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi táborában, mert ott sportcsarnokot, edzőtáborozásra is alkalmas apartmanházakat, sportlétesítményeket építenek.

Jakabfy Tamás, Józsefváros LMP-s képviselője közölte: amit ebben az üdülőben Józsefváros önkormányzata a veszprémi kézilabdacsapattal együtt csinál, az nem felel meg annak, hogy a balatonalmádi önkormányzat helyi értékvédelmi területként jelölte meg Káptalanfüred egész területét. „Semmi szükség nem volt arra, hogy a telek harmadát tarra vágják, még akkor sem, ha elfogadjuk hogy a beruházás létjogosultsága egyébként megvan” – fogalmazott.

Az LMP közleményben hozzátette, a párt két alkalommal nyújtotta be a zöldterületek védelméről szóló törvénymódosító javaslatát korábban, de a kormány érdemi indoklás nélkül söpörte le az asztalról, hiszen a saját gazdasági érdekeit fontosabbnak tartotta. „Itt az ideje a széles körű társadalmi összefogásnak: az LMP ezért támogatja és viszi a parlament elé a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace Magyarország ötpontos kiáltványát, amely számos szakmai és civil szervezet bevonásával és támogatásával készült. A javaslatcsomag az infrastrukturális hálózatokéval megegyező védelmet biztosítana a zöldterületeknek, a fejlesztéseket a leromlott állapotú városrészek rehabilitációjára használná, és a kiemelt állami beruházásokat sem mentesítené a környezetvédelmi előírások alól” – írta Ferenczi István, az LMP környezetvédelmi kabinetvezetője.

Megírtuk, az LMP Bándi Gyula zöldombudsmanhoz fordul a káptalanfüredi erdő és a városi zöldfelületek védelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.