Várakozási csúcs jöhet a letenyei átkelőn, de mi segítünk elkerülni a dugót

Pár tipp, hogy ne főjünk meg az autónkban, míg leérünk az Adriára.

Kuthi Áron
2017. 07. 27. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvátországi nyaralást tervező rutinos magyarok, szlovákok, lengyelek általában nem szombaton indulnak útnak az Adriára. Az más kérdés, hogy gyakran már a télen lefoglalt szállás is csak szombattól szombatig elérhető. Így aztán marad az éjjeli vagy kora reggeli indulás, ami az egyetlen halvány esély arra, hogy elkerüljük az akár másfél órás várakozást a határon és a fizetőkapuknál. Most hétvégén is látogatói csúcsokra számítanak a hatóságok.

Ám pár lehetőségünk még akad, hogy időt nyerjünk, és minél előbb élvezhessük a tengert. 

Fontos tudni, hogy a kapuknál euróval is fizethetünk, csak ezért nem kell nyaralás előtt futkorászni a horvát kunából amúgy is kifogyott pénzváltók között.

Amit nem szabad:

Egyetlen tanács, hogy hazafelé induláskor mit ne csináljunk:

Érdemes néha belehallgatni a horvát állami rádió adásába (HRT az adó jele az autórádión), ott az órai hírek után angol és német nyelven is mindig elmondják, hogy melyik fizetőkapunál, illetve Gorican–Letenyénél mennyi a várakozási idő. Letenyétől Zágrábig az A4-es, onnan lefelé az A1-es jelű pályára vonatkozó hírek kell, hogy érdekeljenek bennünket. A várakozási idővel ugyan nem sokat tudunk kezdeni, csak lelkileg fel tudunk készülni a tétlen percekre. Egyetlen kivétel a visszafelé úton az eddig mindig hatékonynak bizonyult kerülés a kishatár felé. Felnézhetünk a horvát autóklub angol nyelvű honlapjára, ott is elég sok infó van. 

Bónusz-tipp: Zágráb után a rendkívül sok parkolóhellyel bíró Odmoriste Draganic (Draganic pihenőhely). Árnyat adó fák alatt, játszótér mellett lehet pihengetni, van igényes étterem tiszta mellékhelyiséggel, gyereksarokkal. 

Összefoglalva: amit tényleg ne csináljunk meg családunkkal és magunkkal a horvát nyaralással kapcsolatban – főidényben szombaton indulni és hazatérni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.