Vizes vb: sok diák eshetett el a beígért munkától

Többkörös felkészítést tartottak, ezért 3000 forintos órabért fizettek.

MN
2017. 07. 13. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többkörös, színvonalas felkészítést tartott nagyjából 100-150, a vizes vébé idejére „rendszergazda light” pozícióba toborzott diáknak az Antenna Hungária egyik alvállalkozója. A 3000 forintos órabérrel kecsegetett fiatalok felét azonban elküldték, mielőtt munkába álltak volna – írja a HVG.hu.

A portál úgy tudja, a munka sem tűnt nehéznek, a világbajnokság hivatalos résztvevőinek kiosztott számítástechnikai eszközöket – telefonokat, tableteket és laptopokat – kellett IT-támogatói munkakörben kezelni: kipróbálni, beleltározni és operációs rendszerekkel ellátni a rendezvény előtt, majd a felmerülő problémákat megoldani a rendezvény ideje alatt. A kezdés előtt nemcsak elbeszélgetésen, hanem háromkörös felkészítésen is részt kellett venni a jelentkezőknek, de ezekért ugyanúgy 3000 forintos órabért fizettek, mint amit a munkáért ígértek.

A HVG.hu-nak az egyik résztvevő elmondta: a harmadik, Gyálra hirdetett felkészítőn – és végül magán a vébés munkán – ő már nem vehetett részt. Miután egy hétig hiába várta az értesítést, felhívta az ismerősét, aki közölte vele, hogy nem kell többet mennie, mert túlbecsülték a szükséges létszámot, így a felkészítőre hívott 150 diák több mint felére, nagyjából 70 emberre már nem lesz szükségük.

A forrás szerint rajta kívül körülbelül még 20-25 olyan résztvevő lehetett, aki a több tucat, diákszövetkezeten keresztül érkezett fiatallal szemben kézbe kapta (volna) a fizetést. Igaz, velük munkaszerződést vagy semmilyen más papírt sem írattak alá, így azt is például csak a tréningeken hallott beszélgetésfoszlányokból csípték el, hogy pontosan kinek dolgoznak. A portál azt írja, a munkát közvetítő ismerős egyébként az EuroOne Zrt. nevű számítástechnikai cég alkalmazottja volt, ám a Duna Arénában az Antenna Hungária munkatársai foglalkoztak a résztvevőkkel.

A HVG.hu-nak Kucska Árpád, az EuroOne ügyvezetője túlzónak nevezte a számot, hogy a felkészítés után a tréningek 70 résztvevőjét küldték volna el. Azt mondta: a munkára több diákszövetkezettel is szerződtek, és a tanfolyamon részt vett fiatalok túlnyomó része már dolgozik.

Azt, hogy összesen hány diák vett részt a tréningeken és végül hány kezdte meg a munkát, Kucska Árpád nem tudta pontosan megmondani. A százas nagyságrend állítása szerint stimmel, de közölte, hogy nem ők küldték el a diákokat, hanem közülük többen meg sem jelentek. „Ne felejtsük el, ezek diákok, és fesztiválszezon van, nagyon nehéz belőlük stabil létszámot tartani” – mondta az ügyvezető.

A kérdésre, hogy valóban voltak-e, akik munkaszerződést sem kaptak, a tréningekért járó bérüket pedig feketén kapták meg, Kucska Árpád azt mondta, ez kizárt, mert mindenki diákszövetkezeteken keresztül érkezett, ott pedig senki nem dolgozhat szerződés nélkül. A beszélgetés egy későbbi szakaszában az ügyvezető azonban elismerte, volt róla szó, hogy lehet családtagokat hozni, bár úgy tudja, a munkára végül csak a diákszövetkezetesek mentek – írja a portál.

Az EuroOne vizes vébére szóló, Antenna Hungáriával kötött alvállalkozói szerződéséről a cégvezető üzleti titokra hivatkozva nem akart beszélni, csak annyit árult el, hogy a 100 milliós nagyságrendű megbízási díjért nemcsak a diákok által végzendő támogatói feladatokra, hanem profi IT-szakemberek foglalkoztatására és call center működtetésére is szerződtek – teszi hozzá a HVG.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.