Vona Gábor brutális időszakra számít

A Jobbik elnöke azt állítja, még pizzát sem tudott rendelni, mert a futár félt kivinni neki.

Katona Mariann
2017. 07. 28. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutális időszak jön – így fogalmazott csütörtök délelőtt Vona Gábor, amikor a Jobbik ifjúsági tagozatának nyári táborában összegyűlt fiatalok előtt beszélt a jövő évi választásokról. A Jobbik elnöke kijelentését azzal magyarázta, hogy egy „erőszakos kormánnyal” kell felvenni a versenyt, egy olyan kormánnyal, amelynél – csakúgy, mint a maffiánál – nincsenek határok. – Ha le kell járatni embereket, ha aljas módszerrel meg kell törni embereket, ha meg kell félemlíteni embereket, akkor nem válogatnak az eszközökben – közölte. Fontosnak nevezte, hogy úgy kell legyőzni a Fideszt, hogy közben a Jobbik nem válik ugyanolyanná. Hiszen néha nagyon jólesne neki is ugyanolyan eszközökkel visszavágni, de – mint mondta – vissza kell fognia saját magát is.

A Jobbik elnöke szerint a 2018-as választások tétje, hogy megvalósul-e, amit a pártja akar, vagyis Magyarország elindul-e azon a fejlődési pályán, amin már 1989–90-ben el kellett volna. – Ha ez nem történik meg, akkor megmaradunk posztkommunista országnak, posztkommunista vezetővel – fogalmazott.

Vona fiatalokból álló közönsége előtt hosszan beszélt az éppen elsősorban a fiatalokat érintő elvándorlásról. – Ennél a generációnál szinte kitapintható a kilátástalanság – így magyarázta a tendenciát, amellyel szerinte a kormány egyáltalán nem foglalkozik. A Jobbik legfontosabb célja ezzel szemben az, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson. Felhozta a polgári Magyarország gondolatát, egyből hozzátéve, hogy egyes Fideszhez köthető emberek – például G. Fodor Gábor – már beismerték, hogy az a kormánypártnak valójában csak politikai termék volt. Vona Gábor itt Pogátsa Zoltán közgazdászt idézte, aki szerint a polgárt a tudás és az anyagi függetlenség jellemzi. Márpedig most – mondta – éppen ennek a két területnek a tönkretétele zajlik. Az oktatást ugyanis válságterületnek gondolja, a kormány mostohagyerekként tekint rá. Az anyagi függetlenség pedig ugyancsak nem valósul meg, mindenki függ ugyanis valakitől. Mindezt személyes példával támasztotta alá: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik településén a pizzafutár nem akarta kivinni az általa rendelt pizzát, attól félve, hogy ez kiderül. – Ha kormányra kerülünk, nem akarok ilyen országban élni – mondta, hozzátéve, hogy a polgári Magyarország ideáját valójában a Jobbik képviseli.

Vona Gábor úgy látta, hogy nem az az igazi munka, hogyan nyerjék meg a választást, hogyan tegyék a Fideszt a „megfelelő helyre”, hanem az, hogyan tudják majd Magyarországot a „megfelelő helyre tenni”. A pártelnök egy kérdésre válaszolva lényegében esélytelennek nevezte, hogy Orbán Viktor kiálljon majd vele vitára. A Fidesz ugyanis az ellenfeleit is úgy választja – Soros Györgyöt és Simicska Lajost említette –, hogy ne kelljen velük vitáznia. – Ha a közvélemény-kutatások tényleg igazak, miért fél ennyire Orbán Viktor? – tette fel a kérdést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.