Zugló polgármestere is besokallt a lomtalanítás miatt

Budapest vezetésével és az FKF-fel folytatna háromoldalú egyeztetéseket Karácsony Gergely.

Kovacsik Ágnes
2017. 07. 04. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromoldalú egyeztetést kezdeményez Budapest vezetésével és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel (FKF) a lomtalanítás átalakításáról Karácsony Gergely, Zugló polgármestere – írta közleményben a XIV. kerület önkormányzata.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt javasolja, hogy indítsák el kísérleti jelleggel Zuglóban a háztól házig lomtalanítást, és ha beválik, terjesszék ki azt akár Budapest más kerületeire is.

A politikus szerint az elmúlt napok is bizonyították, hogy a lomtalanítás jelenlegi gyakorlata tarthatatlan, ezért egy korábbi kerületi elképzelést felelevenítve hívja tárgyalóasztalhoz az érintetteket.

A közleményben megjegyzik, hatalmas szeméthegy alakult ki Zugló lakatlan zöldterületein a néhány hete tartó lomtalanítás során. A Gvadányi utca környékére furgonokkal, teherautókkal szállították a hulladékot – minden bizonnyal más kerületekből, főváros környéki településekről – kihasználva azt, hogy az FKF ingyen elszállítja a közterületre kitett lomot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Zuglóban az így kialakult, jogszerűtlen gyakorlattal szemben eszközök híján az FKF, az önkormányzat és a hatóság is tehetetlen volt, a lakosság pedig hetekig szenvedett az áldatlan állapot miatt.

A polgármester ugyanakkor úgy véli, a háztól házig lomtalanítás mellett több hulladékudvart és hulladékátvevőt is létre kellene hozni a kerületben, hogy az ott élők az év során bármikor le tudják adni akár a veszélyes hulladékot is.

Legutóbb Óbuda polgármestere, Bús Balázs fakadt ki a lomtalanítás miatt kialakult áldatlan állapotok miatt. A kerület vezetője az FKF vezérigazgatójának címzett levelében akkor azt írta: „a kirakott lomok környékén bűnözői csoportok terrorizálják a kerület lakóit, ami számomra elfogadhatatlan”. A kerület vezetőjének meggyőződése, hogy a lomtalanítás jelenlegi gyakorlata tarthatatlan, radikálisan meg kell változtatni. „Javaslom, hogy más városok mintájára a lakosok, társasházak egyedi bejelentése alapján lehessen lomot elszállíttatni, és szüntessék meg azt a gyakorlatot, ami jelen pillanatban Budapesten kialakult” – tette hozzá Bús Balázs.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.