A Fidesz pert vesztett a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben

A pártot sérelmi díj megfizetésére és bocsánatkérésre kötelezték.

MN
2017. 08. 01. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria felülvizsgálati eljárásban erősítette meg a korábbi jogerős ítéletet, mely szerint a Fidesz megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét. A bíróság tavaly nyáron a pártot nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelmi díjra kötelezte, valamint felszólították, hogy tartózkodjon a további hasonló jogsértésektől – írja közleményben a Magyar Helsinki Bizottság.

Felidézik, hogy a kormánypárt egy 2015-ben kiadott sajtóközleménye azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A Magyar Helsinki Bizottság „azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kormánypárt közleményében szereplő kijelentéseivel megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnévhez való jogát, illetve becsületét. Emellett arra kérte a bíróságot, kötelezze az alperest, hogy a honlapján, a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság napilapokban fizetett hirdetésként, valamint az Országos Sajtószolgálat útján közzé tett nyílt levélben kérjen bocsánatot, és jelentse ki, hogy állításai mindenféle ténybeli alapot nélkülöznek. Ezen túl a jogvédő szervezet azt is kérte, hogy a Fideszt a bíróság tiltsa el a további jogsértésektől, és kötelezze egymillió forint sérelemdíj megfizetésére. Ezt már a bíróság 2016. januári, nem jogerős ítélete – egy pont részleges kivételével – megítélte”.

A kormánypárt felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához, hogy a jogerős elmarasztalását megváltoztassa. Hétfőn érkezett meg az ítélet: a Fidesz kérelme elbukott, a Kúria hatályában fenntartja a jogerős ítéletet – teszik hozzá. A mostani döntés kimondja: „A véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, jellemzés, nézet és kritika szabadságát foglalja magában, de az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisításra”. Hazudozni még egy kormánypártnak sem szabad – olvasható a közleményben.

A jogerős ítélet arra is felszólította a Fideszt, hogy tartózkodjon a további hasonló jogsértésektől. „Egyelőre nem tűnik úgy, hogy az alperes komolyan venné a bíróság intését. Mindenesetre az egymilliós sérelmi díjat már tavaly átutalták nekünk. Eddig jó gazda gondosságával nem költöttünk belőle, a Kúria mostani döntése után azonban örömmel fogjuk a menedékkérők jogi segítségnyújtására fordítani” – teszi hozzá a Magyar Helsinki Bizottság.

A szervezet közölte: a pénzt a menedékkérők jogi segítségnyújtására fordítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.