A Fidesz rosszul járna a műveltségi cenzussal, a Jobbiknak kedvezne

A kormánypártoknak mérhetően nagyobb a támogatottságuk az iskolázatlanok körében, a Jobbiknak alacsonyabb.

MN
2017. 08. 04. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alacsonyan iskolázott – nyolc általános vagy annyit sem végzett – választók körében jóval magasabb a Fidesz támogatottsága, mint a teljes népesség körében, írja a Publicus Intézet az elmúlt négy hónap összevont adatai alapján. Ez azért lehet érdekes, mert a Jobbik felvetette, hogy a választási visszaélések ellen egyfajta műveltségi cenzust vezetnének be, vagyis alapfokú végzettséghez kötnék a szavazati jogot. A Fidesz szerint ez elitizmus, és sértő az alacsonyan iskolázottakkal szemben.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon nagyjából 2,2-2,4 millió választókorú embernek van nyolc általános vagy alacsonyabb iskolai végzettsége. Közülük körülbelül 400 ezer ember nem fejezte be a nyolc általánost, több mint a felük azért, mert hetvenöt évnél idősebb, és amikor ők voltak gyerekek, más volt a közoktatás. Valószínűleg a szavazók életkora meghatározó abban is, hogy az alacsonyabban iskolázott választók kit támogatnak.

###HIRDETES###

A Publicus adatai szerint a Fidesz támogatottsága a nyolc osztályt vagy annyit sem végzett választópolgárok körében 31 százalékos, 6 százalékponttal magasabb, mint a teljes népességben. Kisebb mértékben, 1 százalékponttal, de magasabb támogatottságot tudhat magáénak az MSZP és a DK is ebben a körben. A Jobbiknak azonban jóval alacsonyabb a támogatottsága a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 4 százalékponttal szavaznának rájuk kevesebben, mint a teljes népességből. Hasonló a helyzet az LMP (2 százalékpont), a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (1-1 százalékpont) esetében.

Ezek alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy valamifajta iskolázottsági cenzus bevezetése a Fideszt, az MSZP-t, és a DK-t érintené kedvezőtlenül, a Jobbikot, az LMP-t, a Kétfarkút és a Momentumot kedvezően – írja a Publicus Intézet.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.