Az újságírók megfélemlítése ellen küzd a MÚOSZ

Elítéli a magyar törvényeket sértő kormányzati megnyilvánulást a szövetség.

MN
2017. 08. 01. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elítéli a magyar törvényeket sértő kormányzati megnyilvánulást, és minden olyan kezdeményezés ellen föl fog lépni a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amely az újságírók megfélemlítésére, munkájuk ellehetetlenítésére, a sokszínű és a politikától független tájékoztatás jogának csorbítására irányul – írta keddi közleményében a szövetség arra reagálva, hogy Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében kijelentette: a Fidesz az ellenzéki pártok helyett a médiával, Sorossal és Brüsszellel fog harcolni.

A MÚOSZ a szabad sajtó ellenségnek nyilvánítása kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar alkotmány és a médiajog kiemelt védelmet biztosít a sajtónak, illetve a hatályos törvények alapján a kormánypártoknak nem a sajtóval kell háborúskodniuk, hanem tisztességes választási kampányt kell lefolytatniuk, megmérkőzve a politikai vetélytársaikkal.

„Sokadszor vagyunk kénytelenek ráirányítani a kormány figyelmét, hogy szabad választás nem képzelhető el szabadon működő sajtó nélkül: aki a sajtót fenyegeti, az a választások tisztaságát sodorja veszélybe” – írták.

Kommünikéjükben kiemelték, Magyarországon az újságírók nem számítanak közszereplőnek, nem gyakorolnak közhatalmat, így semmilyen társadalmi érdek nem fűződik ahhoz, hogy a magánéletük cikkek vagy tudósítások témájává váljon a kormánypárti sajtóban – minden ilyen esetnek súlyos jogkövetkezményei lesznek.

A MÚOSZ a kiadóknál és a kormánypárti sajtóban dolgozó kollégáktól azt kéri: ne vegyenek részt a szabad újságírás elleni törvénytelen megfélemlítő és lejárató akciókban, éljenek a médiatörvényben biztosított függetlenséggel, és ne váljanak eszközzé alantas politikai játszmákban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.