Debreceni Egyetem: 90 százaléknyi igen Putyin díszpolgári címére

Az egyetem szenátusa nagy többséggel szavazta meg az orosz elnök kitüntetését.

MN
2017. 08. 28. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetem (DE) szenátusa 90 százalékos többséggel fogadta el az ötletet, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő az intézmény díszpolgára legyen – tudta meg a Hvg.hu. A lapnak egy szenátusi tag beszélt a procedúráról, és elmagyarázta, miért támogatta ő is az előterjesztést a Krím bekebelezése után is. Az intézményt az sem zavarja, hogy az átadás Budapesten lesz.

A Civis Honoris Causa címet kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet kifejtő, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával az egyetemet segítő, illetve annak valamely szervezeti egysége, az egyetem jó hírnevének erősítését végző személyeknek lehet adományozni. Az egyetem azzal magyarázza a díj átadását, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks 2 beruházásban.

Az egyetem döntését az egyetemi szenátusnak is jóvá kellett hagynia (évente két személy kaphat díszpolgári címet). Körösparti Péter, a DE Hallgatói és Doktorandusz Képviselet (DEHDK) elnöke, aki a szenátus tagja, a Hvg.hu kérdésére azt mondta, hogy elektronikus szavazás történt, ami akkor hasznos, ha nem akarják a 70 fős szenátust összehívni. Ekkor egy titkos jelszavas hozzáféréssel működő elektronikus felületen szavaznak a szenátusi tagok. Született egy előterjesztés, majd következett a szavazás, amelyről Körösparti nem tudja, titkos volt-e vagy nem. A hallgatói vezető szerint 90 százalék volt az igenek aránya.

Körösparti szerint nem Putyin politikai tevékenységéről szavazott az egyetem, amiről neki megvan a véleménye, de Putyint megválasztották az emberek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.