Elapadt a forrás: nincs pénz a készülő reformációs emlékkútra

Erősen alulbecsülték a budai Várba tervezett projekt költségeit, így az átadás hónapokat csúszik.

Jandó Zoltán
2017. 08. 19. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Optimális esetben is csak a reformáció emlékévének őszére készül el a budai Várba az évforduló alkalmából tervezett emlékkút és -forrás. A projektre – amit az eredeti tervek szerint három hónapja le kellett volna zárni – eddig három közbeszerzést írtak ki, ám ezek közül az első kettő eredménytelenül zárult. Az ok prózai: a megrendelő I. kerületi önkormányzat a költségeket jócskán alulbecsülte. Első alkalommal például még a legkedvezőbb ajánlatot adó cég is a rendelkezésre álló keret több mint háromszorosát kérte. Pedig idő lett volna a felkészülésre. Már egy 2014-es bizottsági ülésen is megfogalmazódott az emlékforrás terve, mint a „jubileum maradandó alkotásainak” egyike. Az elképzelés az volt, hogy a budai Vár Murad pasa bástyájában (a Vár északnyugati részén) olyan emlékhelyet hoznak létre, amely a reformáció egyik fő üzenetére, a forrásokhoz való visszatérésre utal.

Az előzetes beszámolók kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy nem látványos emlékművet emelnek, hanem csak kisebb fejlesztésben gondolkodnak, feltehetőleg ezért is szabták szűkebbre a büdzsét. Más kérdés, hogy már a kezdetektől arról volt szó: az emlékhely kialakításával párhuzamosan az önkormányzat rendezi, parkosítja a területet, illetve gondoskodik megközelíthetőségről is, ami némileg azért ellentmondott a fapados terveknek. Mindenesetre múlt év végén az állami hírügynökség arról számolt be, hogy májusra állni fog az emlékhely, március elejére pedig a tervek is elkészültek. Ha ekkor kiírják a közbeszerzést, és az eredménnyel is zárul, akkor vélhetően tartható lett volna a késő tavaszi határidő, de a tendert végül csak május közepén tették közzé. Ez pedig már önmagában legalább két hónapos késést vetített előre, a kivitelező ugyanis 60 napot kapott volna a munka elvégzésére.

Igen ám, de a tervek valószínűleg túl ambiciózusak lettek a megálmodott büdzséhez képest. Míg ugyanis a budavári önkormányzat alig több mint 87 millió forintot szánt az emlékhelyre, a három beérkező ajánlat nettó 270–298 millió forint között szóródott. Ennek megfelelően a közbeszerzést eredménytelennek minősítették, és négy hét múlva új tendert írtak ki. Ám némileg meglepő módon a műszaki leírás nemhogy egyszerűsödött volna, terjedelmét tekintve még bővült is: az új dokumentum tíz oldallal hosszabban írta le az elvárt paramétereket, mint másfél hónappal korábban közzétett elődje. Ráadásul a kivitelezésre is harminc nappal több időt adott a kiíró. Egészen pontosan csak adott volna – mert végül ez a tender is eredménytelenül zárult. Hiába növelte meg a büdzsét (és a terjedelmesebb leírás ellenére csökkentette a költségeket) az önkormányzat, az új, immár 144 milliós keret is szűknek bizonyult.

Az újabb kudarc valószínűleg az érintetteket is meglepte. Erre utal legalábbis, hogy a fiaskó után – minden bizonnyal az idő szorítását érezve – nagyon gyorsan, tíz napon belül kiírták a harmadik tendert. Ezen a közbeszerzésen pedig már nyomokat is hagyott a kapkodás. Míg korábban majd negyven oldalon részletezték a műszaki leírást, ezúttal három oldalban sikerült elintézni ugyanezt, és a dokumentum már semmiben nem emlékeztet az egyébként pályázaton kiválasztott tervekre. A munka elvégzésére pedig a legutóbbi kilencvennel szemben ezúttal mindössze harmincöt napot adtak. Utóbbi miatt a jelentkezők reklamáltak is: volt olyan cég, amely jelezte, hogy ennyi idő alatt nem végezhető el a munka, az átfutási idő nagyjából három hónap lehet. Ám mindez nem hatotta meg a kiírót, a projektre végül nem adtak több időt a kiírásban tervezettnél. Ez persze nem meglepő, hiszen ha marad a kilencven nap, jobb esetben is csak karácsony környékére időzíthették volna az átadást, rosszabb esetben pedig az emlékévből is kicsúszott volna a projekt. Ez utóbbi csúfságot a szűk határidővel minden bizonnyal sikerül elkerülni, de szinte biztos, hogy egy, a korábban megálmodottnál egyszerűbb emlékhely készül el, és az is több hónapos késéssel. Egyetlen pozitívum, hogy talán sikerül olcsóbban megúszni a beruházást: úgy tudjuk, a harmadik tenderre már 60 millió alatti ajánlat is érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.