Három büntetőeljárás indult a BKK e-jegy-rendszerével kapcsolatban

Információs rendszer megsértésének gyanúja miatt folyik nyomozás a 18 éves „etikus hekker” ellen.

MN
2017. 08. 05. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három büntetőeljárás indult eddig a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályán a Budapesti Közlekedési Központ e-jegy-rendszerével kapcsolatban – írja a Magyar Idők. A lap szerint operatív nyomozás is zajlik amiatt, hogy túlterheléses támadás érte a közlekedésszervező cég számítógépes hálózatát.

Információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt folyik nyomozás az ellen a tizennyolc éves fiatalember ellen, aki az értékesítési rendszer egy hibáját kihasználva 50 forintra módosította a havi e-bérlet árát, amit jóvá is hagyott a program.

A másik két nyílt büntetőeljárás állampolgári feljelentésre indult, mindkettő ismeretlen tettes ellen. Az egyik eljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt indult, mivel az e-jegy-rendszer fejlesztési hibái miatt kár érte a BKK-t. A rendőrök azt vizsgálják, hogy ki a felelős a biztonsági hiányosságok elhárításának elmaradásáért.

Személyes adattal való visszaélés miatt is nyomozás indult, miután a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, egy hekker által a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak. Ebben a nyomozásban az e-jegy-rendszert feltörő és az adatokat eltulajdonító ismeretlen hekker a célpont.

A nyílt nyomozások mellett operatív – titkos – munka is folyik. A tizennyolc éves fiatal előállításának hírére először a BKK Facebook-oldalát bénították le a tömegesen odalátogatók, majd az e-jegy-rendszert, azután pedig a BKK és a T-Systems honlapját túlterheléses támadássorozat érte, a rendszer hetvenkét órára összeomlott.

Operatív eszközökkel keresik a BKK budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszere, a Mol Bubi számítógépes rendszerének feltörőjét is, aki több mint ötezer felhasználó adataihoz jutott hozzá, majd szintén a 24.hu portálnak küldte el őket. A portál a lopott adatokat az adatvédelmi hatósághoz juttatta el, amely hatósági eljárást indított – olvasható a Magyar Időkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.