Hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség a BKK e-jegyrendszere miatt

Már nem sokkal a rendszer bevezetése után kiderült, hogy könnyen kijátszható.

MN
2017. 08. 03. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentés alapján hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegyértékesítési rendszerének bevezetése ügyében – erősítette meg az Index értesülését az Országos Rendőr-főkapitányság.

A BKK az új, online jegyértékesítési rendszert a vizes világbajnokságra időzítve vezette be, ám pillanatok alatt kiderült, hogy a rendszer könnyen kijátszható. Egy 18 éves, magát etikus hekkernek nevező fiatal például könnyedén tudott ötven forintért bérletet vásárolni a BKK online felületén, a hibát elmondása szerint azonnal jelezte a cég felé.

Lapunk korábban megírta, hogy a kormánypárti Magyar Időkben megjelent értesülés, amely szerint a fővárosi közlekedésszervező társaságnál „hetekig tesztelték a jegyrendszert”, ebben a formában nem igaz. Többen is megerősítették, hogy a T-Systems rendszerét, szolgáltatását a BKK kizárólag funkcionális, felhasználói oldalról vizsgálta, több száz jobbító javaslatot téve. Az informatikai részével, a biztonsági résekkel, azzal a hibával, amelyet a18 éves fiatal tárt fel, nem foglalkoztak.

A Magyar Idők értesülése szerint a BKK-t és a rendszerét ért informatikai támadásokat a polgári titkosszolgálatok és a Belügyminisztérium kibervédelmi szervezete is vizsgálja. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság több feljelentés alapján már több szálon nyomoz, elsőként a hibát feltáró 18 éves diák ellen. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pedig hatósági eljárást indított az adatkezelésekkel kapcsolatban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.