Magyarázkodásra kényszerítette Németh Szilárdot a NAIH

Nem uszíthatja bizonyos szervezetekre a szakszolgálatokat a rezsibiztos.

MN
2017. 08. 02. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A (nemzetbiztonsági) bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordultam, összegyűjtve a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek nevét, kérve a tevékenységük teljes átvilágítását” – mondta még tavaly Németh Szilárd a Pesti Srácoknak. Arról is beszélt, hogy titkosszolgálati forrásokból tudja, az EKINT több Soros-pénzt kapott, mint amennyit bevallott.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak azonban feltűnt: a hatályos jogszabályok szerint Németh nem kérhette volna a titkosszolgálatoktól a civilek átvilágítását, ezért egy, a helyzetet tisztázó nyilatkozatra kötelezte a fideszes képviselőt – írja a Hvg.hu.

A NAIH szerint Németh nem uszíthatja bizonyos szervezetekre a szakszolgálatokat, „konkrét feladatokat, hírigényt nem fogalmazhat meg”. Megfigyelésre utasítást csakis a felügyelő miniszter adhat, a nemzetbiztonsági bizottság tagjai nem. Arról nem is beszélve, hogy Péterfalvi Attila szerint a szervezetek nem fejtenek ki titkos aktivitást, mindent nyilvánosan tesznek.

A NAIH az alábbi nyilatkozatot kapta Némethtől: „A nemzetbiztonsági bizottság tagjaként és alelnökeként több alkalommal hívtam fel a titkosszolgálatok figyelmét a külföldi forrásból működő Magyarországon bejegyzett társadalmi szervezetek működésének kockázatára, ugyanakkor a rám irányadó jogszabályi rendelkezéseket ismerve és betartva, közvetlen utasítást intézkedésre soha nem adtam.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.