Színházaknak is árthat a plakáttörvény

Ellehetetlenítik a kulturális intézmények számára a közterületi reklámozást.

MN
2017. 08. 04. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szabályozás számos színháznak, kulturális intézménynek lehetetleníti el a közterületi reklámozást, hiszen eddig is csak a jelentős kedvezmények miatt tudott megjelenni nagyon limitáltan” – közölte a 444.hu-val egy budapesti színház hirdetési ügyeit intéző forrás. Egyik előadásukat szerették volna megfuttatni peronreklámokon, de a felületeket áruló cégnél gyakorlatilag azt közölték velük, hogy már nem jogosultak a korábban kialkudott kedvezményes árra. Ötszörös pénzt kellett volna fizetniük a megjelenésért, ami a színház költségvetése miatt nem lehetséges.

A plakáttörvény ugyanis nemcsak a pártokat és a körülöttük lévő szervezeteket zárja ki a hirdetési piacról, hanem például a kulturális intézmények jelentős részét is. A színházak jellemzően állami támogatásból működnek, így a jogszabály szerint ők sem kaphatnak kedvezményt. Mivel egy-egy ilyen kulturális intézmény költségvetése alacsony, a listaárat nem tudják megfizetni. A törvény alól ugyan kivételt jelent, ha valaki közbeszerzési eljárásban ér el kedvezményes árat, de ez csak a legnagyobb kulturális intézmények számára reális lehetőség, egy átlagos méretű színház évek alatt nem költ annyit hirdetésre, hogy érdemes legyen közbeszerzést kiírna – teszi hozzá a portál.

Úgy tudják, több budapesti színházban is komoly problémát okoz az új szabály, gyerekszínházak is érintettek, de a 444.hu szerint még a Zeneakadémián sem tudják, hogy fognak a jövőben hirdetni, ha törvény tiltja meg, hogy a plakátos cégek kedvezményt adjanak nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.