Több ezer bubis adatait szerezték meg a BKK oldaláról

A hacker régóta tudott a hibáról, szándékosan szerezte meg az adatbázist, hogy rámutasson a biztonsági gondokra.

MN
2017. 08. 02. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még el sem ült a BKK e-jegyrendszerével kapcsolatos botrány – egy mezei informatikus feltörte a rendszert, és fillérekért vásárolt bérletet, majd 3 ezer regisztrált felhasználó adatai szivárogtak ki –, itt az újabb ügy. A 24.hu szerkesztőségéhez egy anonim jelentkező telefonszámokból, e-mail-címekből álló adatbázist juttatott el: az 5 ezer ember adatait tartalmazó lista a Mol Bubi felhasználóit összesíti, és újabb bizonyíték arra, mennyire sérülékeny a BKK oldala. A kerékpárokat kibérlők szerződéseit az illető szándékosan szerezte meg, és juttatta el a portálnak újfent rávilágítva, milyen súlyos kibervédelmi gondokkal küzd a fővárosi közlekedési vállalat.

„Tavaly óta tudok a hibáról. Kipróbáltam, hogy működik-e, de akkor adatokat nem húztam le a rendszerükből. Akkor kezdtem el foglalkozni a BKK-val megint, mikor kibuktak az e-jegyes amatőr hibák” – ezt közölte a 24.hu-val a hacker, aki hozzátette, miközben szedte le az adatokat a BKK oldaláról, a társaság lekapcsolta a felületet, tehát észlelték a behatolást.

A hírportál megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjét, Péterfalvi Attilát, aki a következőket reagálta:

„Hatósági eljárást már indíthatnék, hiszen beadvány és panasz is érkezett hozzánk azóta. Még nem döntöttem, hogy milyen vizsgálatot indítok, azzal megvárnám a BKK válaszát. A döntést az is befolyásolja, hogy milyen más adatokat kapok, illetőleg azok mennyire relevánsak”. A BKK mindezt rövid válaszával toldotta, meg: „A helyzet tisztázására Tarlós István főpolgármester átfogó vizsgálatot rendelt el. A témával kapcsolatban a vizsgálat lezárását követően tudunk információt adni”.

A korábbi adatszerzési és e-jegyrendszerrel kapcsolatos problémákról itt írtunk

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.