Tóth Józsefre bízná Botka László az MSZP fővárosi egyeztetéseit

Eddig a korábban árulónak nevezett Molnár Zsolt vitte a szocialisták budapesti kampányát.

Katona Mariann
2017. 08. 01. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIII. kerületben számos választást megnyerő MSZP-s Tóth Józsefre bízná Botka László a párt fővárosi választási felkészítését – ezt a szocialisták miniszterelnök-jelöltje jelentette be. Erről még ma döntést is hozhatnak a pártot kampányidőszakban irányító országos választási bizottság ülésén. Botka László indoka annyi volt, hogy Tóth József a legsikeresebb budapesti polgármesterük, így teljes körű felhatalmazást kap, hogy a potenciális szövetségeseikkel, vagyis a többi baloldali kis párttal a tárgyalásokat lefolytassa.

A 2014-es választások idején ezzel a feladattal még az a Molnár Zsolt volt megbízva, aki éppen a napokban vívott komoly harcot Botka Lászlóval. A miniszterelnök-jelölt ezzel kapcsolatban azt mondta, ő „nem úgy tudja”, hogy most Molnár Zsolt feladata lenne a fővárosi egyeztetések lebonyolítása. Pedig erről országos elnökségi döntés született, Molnár Zsolt ma reggel – tehát órákkal Botka László nyilatkozata előtt – az ATV-ben beszélt arról, hogy az országos elnökség egyhangú szavazással már korábban mandátumot adott neki arra, hogy a budapesti kampányt „rakja össze”. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy párton belül köztudott, Molnár Zsolt igen jelentős befolyással bír.

Botka László azt is kiemelte, hogy céljuk mind a 18 budapesti egyéni választókerület megnyerése, ehhez nagyon biztató jelnek nevezte, hogy a felmérések szerint a fővárosban többségben vannak a kormányváltást akarók. Arról ugyanakkor már nem beszélt, hogy például a Republikon nemrég készült kutatása szerint éppen a sok ellenzéki párt miatt jelenleg a kormánypártok nyernének. A többséghez összefogásra lenne szükségük, ugyanakkor erre utaló jelek egyelőre nincsenek. A legkritikusabb pont a Demokratikus Koalíció (DK) kérdése, hiszen Botka László továbbra is úgy akar együttműködni velük, hogy Gyurcsány Ferencnek nem adna szerepet. „Minden politikusnak végig kell gondolnia a saját felelősségét, és el kell döntenie, hogy a saját politikai túlélése vagy a kormányváltás a fontosabb számára. Bízom benne, hogy Gyurcsány Ferenc is ezt teszi” – mondta a már sokat ismételt reményét Botka László, figyelmen kívül hagyva, hogy egy Gyurcsány Ferenc nélküli DK eléggé elképzelhetetlennek tűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.