Továbbra is főzhet az ételmérgezést okozó cég

Hiába a jogerős ítélet, az óbudai önkormányzat biztonságosnak találja a Gyermekmenza Kft. szolgáltatását.

Lőrincz Tamás
2017. 08. 02. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába mondta ki jogerős ítéletében a bíróság, hogy ételmérgezés történt tavaly áprilisban az óbudai menzákon, az önkormányzat nem bont szerződést az étkeztető Gyermekmenza Kft.-vel – értesült a Magyar Nemzet. Az önkormányzat a bírósági ítélet megszületéséig nem akart dönteni a szerződés sorsáról, lapunk kérdéseire ugyanis rendre azt hangsúlyozták, hogy megvárják az összes folyamatban lévő vizsgálat végét. A fideszes Bús Balázs vezette III. kerületi önkormányzat azonban végül – a vállalat részletes tájékoztatása és a hatósági határozatok „alapos áttanulmányozása” után – arra jutott: kitartanak a Hungast-csoporthoz tartozó Gyermekmenza Kft. mellett.

A döntés azért is meglepő, mert az ételmérgezés miatt több száz gyerek lett rosszul, a legtöbben hasmenésre, néhányan hányásra panaszkodtak. (A tüneteket az okozta, hogy a gyerekeknek feltálalt hús nem volt megfelelően átsütve.) A Gyermekmenza Kft. a rosszullétek ellenére vitatta az ételmérgezést.

Álláspontjuk szerint „nem bizonyított, hogy valóban megbetegedtek a gyerekek”. A cég emiatt a hatósági vizsgálatok után egészen a bíróságig vitte az ügyet, ám a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végül azt állapította meg, hogy az ételben lévő kórokozók váltották ki a rosszulléteket. A bíróság helybenhagyta a korábban kiszabott büntetést is, amely 450 ezer forint volt.

Az önkormányzat azzal indokolta, hogy kitart a szolgáltató mellett, mert „sem az elsőfokú, sem a másodfokú hatóság határozatai nem tartalmaztak végrehajtandó helyesbítő tevékenységet”. Ez álláspontjuk szerint azért is fontos, mert a szerződést akkor lehet felbontani, ha a szolgáltató nem teljesíti időre a hatóságok által előírt módosításokat. Azt is megjegyezték, hogy „ha a hatóságok határozatai a szolgáltatás felfüggesztését vagy megszüntetését írták volna elő, az önkormányzat nem mérlegelt volna”.

Az önkormányzat tehát lezártnak tekinti az ügyet, és mint kifejtették, további intézkedést nem is terveznek. – Rögzítjük a szerződésben a folyamatos és azonnali tájékoztatási kötelezettséget, valamint az intézményi vezetőktől, az intézményekbe járó gyermekek szüleitől beérkező esetleges panaszokat azonnali hatállyal kivizsgáltatjuk – írták válaszukban, amelyben arra is kitértek, hogy az intézményekben végzett felmérésekből az derül ki, hogy a többség elégedett a felszolgált étellel.

Lapunk arra is rákérdezett a kerületi vezetésnél, hogy az eset után biztonságosnak tartják-e a Gyermekmenza Kft. szolgáltatását. A kerület úgy fogalmazott, nincs miért aggódni. „A hatósági ellenőrzések jegyzőkönyveit alaposan áttanulmányozva, illetve az ügyben született összes dokumentációt figyelembe véve megállapítást nyert, hogy a Gyermekmenza Kft. biztonságos és megfelelő minőségű szolgáltatást nyújt az óbudai fogyasztók számára” – írták.

A Gyermekmenza ügye egyébként azért is fontos, mert a Hungast-csoport az elmúlt években sorra nyerte az önkormányzati közbeszerzéseket, ráadásul az utóbbi hónapokban felvásárolták a 3,2 milliárdos árbevételű Elament Zrt.-t és a több mint 14 milliárdos árbevételű Sodexót is. Ez utóbbihoz már a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása is kellett, az akvizíció után ugyanis a Hungastnak 35-45 százalékos részesedése lesz az oktatási közétkeztetési piacon. A GVH végül rábólintott a vásárlásra, mert – mint hétfői közleményükben írták – az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt. A versenyhivatal szerint nem kell tartani áremelkedéstől vagy minőségromlástól sem, mert „az összefonódást követően is kellő számú, tendereken elindulni képes független vállalkozás marad a piacon, az önkormányzatok pedig kifejezetten erős vevői alkupozícióval rendelkeznek”.

 

A cégcsoport sikerei mögött egyébként sokan Bánki Eriket, a Fidesz képviselőjét sejtik. Páger Zsolt, a Hungast üzletfejlesztési igazgatója lapunk erre vonatkozó kérdésére korábban azt mondta, nem tud arról, hogy Bánki Eriknek bármilyen befolyása lenne a Hungast életére, ennek megfelelően nem a politikusnak tulajdonítható a terjeszkedés sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.