Újabb csontváz: 260 milliós költés bukott ki a FINA-beruházások szekrényéből

A pénzből egy korábban ingyenes parkolót is felújítottak, amiért most már fizetni kell.

Koncz Tamás
2017. 08. 16. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már júliusban befejeződtek a munkák, a Közbeszerzési Értesítő azonban csak most számolt be egy balatonfüredi parkoló és egy összekötő út felújításának költségeiről. A felújításról szóló szerződést ugyanis még május 24-én kötötte meg a két fél, az erről szóló hirdetményt pedig augusztus 15-én tették nyilvánossá.

A munkát a balatonfüredi önkormányzat rendelte meg, és a Swietelksy Építő Kft. nyerte el a közbeszerzést: 260 millió forintból korszerűsítették a Huray István utcai, 183 férőhelyes parkolót, ami ebben az esetben térkövezést és aszfaltozást jelentett, a parkoló körüli zónát murvával szórták fel.

Talán nem mellékes, hogy egy helyi rendelet értelmében a korábban ingyenes parkolóhelyért már fizetni kell a május 15. és szeptember 15. közötti időszakban.

A 260 millióból jutott a Zákonyi utcát és Honvéd utcát összekötő útszakaszra is, amire a Zákonyi utcában található, a FINA-bajnokság miatt szintén rohamléptekben épített mélygarázs miatt volt szükség. Utóbbi jelentős összegeket emésztett fel, igaz, nem a mostani közbeszerzés részeként: a mélygarázs az Index cikke szerint 1,85 milliárd forintba került, bő egymilliárddal lépte túl építésének korábban becsült költségeit.

A Huray István utcai parkoló csak egy a napokban megismert, FINA-val kapcsolatos beruházási pénzek közül: a több mint 130 milliárdos büdzséjű rendezvény fő programja már két hete véget ért, de még mindig újabb tételek buknak ki.

Ilyen Kuna Tibor cégének 253 milliós  záró kampányfilmje is; az pedig egészen friss adat, hogy a FINA hazai szervezőstábja és a Mahart az elmúlt másfél évben közel egymilliárd forintot fordított a dunai vízi közlekedés fejlesztésére – ebből félmilliárdot Bp2017 Nonprofit Kft. finanszírozott a VG információi szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.