Vírusfertőzés miatt halhattak meg hárman a budakalászi idősotthonban

Az országos tiszti főorvos calicivírus-fertőzésről tud, a járási és a kormányhivatal vizsgálatot folytat.

MTI
2017. 08. 04. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűség szerint calicivírus-fertőzés áll a budakalászi idősotthonban történt megbetegedések hátterében – mondta Szentes Tamás, az országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár egy más témában tartott, pénteki sajtótájékoztatón.

Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Szentendrei Járási Hivatal és a kormányhivatal azonnali hatállyal vizsgálatot indított a budakalászi Napvirág Idősek Otthonában, ahol a napokban három idős ember meghalt, további hét megbetegedett.

Az Országos Mentőszolgálat bejelentése nyomán a két hivatal népegészségügyi szakemberei haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmezés-egészségügyi vizsgálatot hányásos, hasmenéses megbetegedések miatt. A további megbetegedések megelőzése érdekében egyebek között szigorított fertőtlenítést rendeltek el. A betegeket kórházba szállították, a székletminták, az élelmiszer- és ételminták, a tisztasági mintákat begyűjtötték, laboratóriumi vizsgálatuk zajlik.

Lipterné Bierbaum Erika, az intézmény vezetője az otthon honlapján csütörtökön azt közölte, hogy a működés felügyeletét végző hatóságok által indított vizsgálatok még zajlanak, ezek befejezéséig nem kívánnak nyilatkozni. Hozzátette: az intézmény a működése során a szakmai protokollok szerint jár el, vagyis folyamatosan fokozott figyelmet fordítanak az idősek gondozására, a korukra és betegségeikre tekintettel.

„Jelen helyzet, valamint a tisztiorvosi szolgálat által kiadott hőségriasztás észszerű kezeléséhez szükséges valamennyi intézkedést megtettük, és folyamatosan meg is tesszük. Az intézmény működése – valamennyi területen – az eseményektől függetlenül folyamatos” – fogalmazott a közleményben a vezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.