időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Az önkormányzat menti meg az esztergomi szülészetet

MN
2017.09.19. 14:48

Évente 80 millió forinttal támogatják a Vaszary Kolos Kórház szülészeti osztályát.

Romanek Etelka (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy 2017 utolsó negyedévére 30 millió forintot kap a kórház, és az összegből tízmilliót eszközvásárlásra is fordíthat az intézmény. További támogatásként a testület megszavazta, hogy a kórház tíz orvosának havi ötvenezer-ötvenezer forintos lakhatási támogatást nyújt. A hozzájárulást olyan orvosok kaphatják, akik szerződést kötnek az önkormányzattal – ismertette a polgármester.

A szülészet támogatását Kanász Gábor főigazgató kérte az önkormányzattól, a polgármester ezután hívott össze a rendkívüli ülést. A főigazgató a képviselők által tárgyalt előterjesztésben bemutatta, hogy az orvosok elvándorlása miatt a szülészet a megszűnés határára jutott, új orvosok nélkül csak a szakrendeléseket és az egynapos beavatkozásokat tudják elvégezni. Szükséges lenne az osztály teljes spektrumának megőrzése, de a szülészetben általános magas órabérek miatt ezt önerőből lehetetlen megvalósítani – írta levelében a főigazgató.

A Vaszary Kolos Kórház Komárom-Esztergom megye második legnagyobb egészségügyi intézménye, évente 19 ezer fekvő- és 400 ezer járóbeteget lát el.

A szülészet bezárásának híre még augusztus közepén röppent fel. Akkor az intézményben tábla mutatta, hogy augusztusban mikor nincs rendelés. Az amúgy is létszámhiánnyal küzdő osztályon ugyanis egy másik orvos mellett a vezető főorvos is felmondott. Kanász Gábor főigazgató akkor még úgy nyilatkozott: a betegellátás zavartalan. Mészáros János, a humán tárca helyettes államtitkára az RTL Klubnak akkor azt mondta, novemberig biztosan működik a szülészet, utána pedig meglátják, hogy tudják megoldani az ellátást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.