Az önkormányzat menti meg az esztergomi szülészetet

Évente 80 millió forinttal támogatják a Vaszary Kolos Kórház szülészeti osztályát.

MN
2017. 09. 19. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romanek Etelka (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy 2017 utolsó negyedévére 30 millió forintot kap a kórház, és az összegből tízmilliót eszközvásárlásra is fordíthat az intézmény. További támogatásként a testület megszavazta, hogy a kórház tíz orvosának havi ötvenezer-ötvenezer forintos lakhatási támogatást nyújt. A hozzájárulást olyan orvosok kaphatják, akik szerződést kötnek az önkormányzattal – ismertette a polgármester.

A szülészet támogatását Kanász Gábor főigazgató kérte az önkormányzattól, a polgármester ezután hívott össze a rendkívüli ülést. A főigazgató a képviselők által tárgyalt előterjesztésben bemutatta, hogy az orvosok elvándorlása miatt a szülészet a megszűnés határára jutott, új orvosok nélkül csak a szakrendeléseket és az egynapos beavatkozásokat tudják elvégezni. Szükséges lenne az osztály teljes spektrumának megőrzése, de a szülészetben általános magas órabérek miatt ezt önerőből lehetetlen megvalósítani – írta levelében a főigazgató.

A Vaszary Kolos Kórház Komárom-Esztergom megye második legnagyobb egészségügyi intézménye, évente 19 ezer fekvő- és 400 ezer járóbeteget lát el.

A szülészet bezárásának híre még augusztus közepén röppent fel. Akkor az intézményben tábla mutatta, hogy augusztusban mikor nincs rendelés. Az amúgy is létszámhiánnyal küzdő osztályon ugyanis egy másik orvos mellett a vezető főorvos is felmondott. Kanász Gábor főigazgató akkor még úgy nyilatkozott: a betegellátás zavartalan. Mészáros János, a humán tárca helyettes államtitkára az RTL Klubnak akkor azt mondta, novemberig biztosan működik a szülészet, utána pedig meglátják, hogy tudják megoldani az ellátást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.