Az uniós ellenőrök nem akarnak részesévé válni a választási harcnak

A delegációvezető szerint magyarországi látogatásukban semmi rendkívüli nincs. A 4-es metró kivételével nem találtak hibát.

MN
2017. 09. 20. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ki fogom ábrándítani önöket” – kezdte tájékoztatóját a Hvg.hu tudósítása szerint Ingeborg Grässle, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának delegációvezetője.

Mint mondta, magyarországi látogatásukban semmi rendkívüli nincs, régóta tervezték az utat, már másodszor jöttek a csatlakozás óta, és még sűrűbben járnak majd erre, hogy a szenzációs élét elvegyék ezeknek az ellenőrzéseknek.

A portál beszámolója szerint Grässle hangsúlyozta: ez nem politikai látogatás, semmilyen formában nem akarnak részesévé válni a választási harcnak. Az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága 50 órás budapesti látogatása véget ért. Összesen 9 EP-képviselő, köztük három magyar (Deutsch Tamás, Jávor Benedek és Niedermüller Péter) járta végig Magyarországot.

A Budapest szíve belvárosi program kapcsán Grässle elmondta: még szeretnék látni a dokumentációját. A felcsúti kisvasútnál meggyőzték, hogy a fejlesztések sorába kapcsolódik, arról lehet vita, kell-e erre ennyi pénzt adni uniós keretekből.

Felhívta a figyelmet a nagyszámú OLAF-vizsgálatra. Az ellenőrzések fontosságában egyetértettek a magyar kormánnyal. Mint mondta, követni fogják a mezőgazdasági költések sorsát is.

Kérdésre válaszolva a delegáció vezetője közölte: szóba került Polt Péter összeférhetetlensége a találkozón, de Grässle szerint ez alapvetően magyar kérdés.

Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága hétfőn délben érkezett meg Budapestre. A háromnapos tényfeltáró út célja volt, hogy ellenőrizzék, az uniós források elköltése szabályszerű-e. Hétfőn a 4-es metrót tekintették meg, kedden a kisvasutat, de ismerkednek a Budapest szíve projekttel, és elutaznak Szekszárdra, valamint Bajára is.

Felcsútra lapunk is elkísérte a delegációt, riportunkat itt olvashatja.

A bizottság útját nagy levelezgetés előzte meg, Lázár János kancelláriaminiszter és Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő is közbelépett, hogy valahogy eltérítse céljától a vizsgálódást, vagy legalábbis ne most, hanem a választások után jöjjenek a brüsszeli bürokraták nézelődni. Lázár János azt írta, felháborítónak tartja, hogy több ezer társfinanszírozásból épp azt a projektet vizsgálják, amely a miniszterelnök falujában valósul meg. A levelezésből a szokottnál nagyobb médiafelhajtás is adódott, pedig egy ilyen út normális és szokásos az EP uniós forrásainak felhasználását nyomon követő bizottsága részéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.