Elkezdte leszedni a kormányhivatal a Jobbik plakátjait

Az ellenzéki párt szerint diktatórikus eszközökkel próbálja őket a kormány elhallgattatni.

Katona Mariann
2017. 09. 26. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányhivatal kezdte el lekaparni és átragasztani Zalaegerszegen a Jobbik saját – tehát a párt tulajdonában álló – plakáthelyein lévő üzeneteit – ezt jelentette be kedden rendkívüli sajtótájékoztatóján Szilágyi György. A jobbikos politikus elmondása szerint a zalaegerszegi kormányhivatal kiadott egy határozatot erről az intézkedésről, a párt szerint ugyanakkor az egyértelműen törvénysértő. A plakáttörvénynek nevezett szabályozás ugyanis – amire vélhetően a kormányhivatal hivatkozik – azt nem szabályozza, hogy az óriásplakát tulajdonosa – jelen esetben a Jobbik – mit tehet ki a saját plakáthelyeire.

A Jobbik jogi osztályának vezetője órák óta próbálja elérni a kormányhivatal illetékesét, ám eddig nem tudott vele beszélni.

„Az Orbán Viktor által vezetett gengszterkormány erővel támad a Jobbikra” – fogalmazott a történtek kapcsán a jobbikos politikus, aki szerint nyugodtan kijelenthető, hogy az „Orbán-rezsim diktatórikus eszközökkel lép fel a kormányváltó erővel, a Jobbikkal szemben”.

Az Országgyűlésben a kormánypártok által kétharmados helyett végül feles többséggel megszavazott szabályozás lényege, hogy a plakáthelyek tulajdonosai csak listaáron adhatják bérbe a felületüket, erről pedig az illetékes kormányhivatalt értesíteni kell. Ha a szerződést nem küldik el, a kormányhivatal egyszerűen leszedheti a hirdetéseket. A mostani esetben a Jobbik ugyanakkor nem bérli senkitől a felületet, hiszen a párt eddig már összesen 1100 óriásplakátot megvásárolt, vagyis a saját tulajdonában álló helyre teszi ki az üzeneteit.

Úgy tűnik, nemcsak a Jobbik plakátjai kerülhetnek le, hanem azok a hirdetések is, amelyek hasonlítanak a párt eddigi üzeneteire. A Hvg.hu információi szerint ugyanis a kormányhivatalok Simicska Lajos reklámcégeinek olyan határozatokat kézbesítenek, amelyekben jogszabálysértőnek nevezik a jelöletlen plakátokat. Azzal érvelnek, hogy azok „nagyban hasonlítanak” a Jobbik korábbi plakátjaira, és mint ilyenek, költségvetési pénzből gazdálkodó szerv hirdetésének számítanak, vagyis a júliusban hatályba lépett plakáttörvény tilalma alá tartoznak. Az értesítésben – mintegy tényközlésként – az is szerepel, hogy a hirdetéseket két napon belül rendőri kísérettel eltávolítják.

Puskár Anett, a Publimont tanácsadója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a kormányhivatalok a magánmegrendelő társadalmi célú üzeneteit jogellenesen minősítik át Jobbik-plakátokká. – Minden esetben megtesszük a szükséges jogi lépéseket: amennyiben a jogsértő határozatokat nem vonják vissza, bírósághoz fordulunk, és hivatali visszaélés miatt feljelentést teszünk – tette hozzá.

A kormányhivatal szerint az előírt feladatukat végzik

A Pest Megyei Kormányhivatal, ahogy más megyei kormányhivatal is tette, a tiltott pártfinanszírozás tilalmába ütköző, jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolítását rendelte el – írták esti közleményükben.

A kormányhivatalok szerint a jogszabályban előírt feladatukat végzik, amikor a Publimont és a Mahír felületeiről eltávolítják a plakátokat, ezek a cégek ugyanis nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, nem szolgáltattak adatokat. Nem jelentették be listaárukat valamint szerződésüket sem küldték meg, így a kormányhivataloknak két napon belül el kellett rendelni a reklámok eltávolítását.

A rendőrség a kormányhivatal kérésére biztosítja a helyszínt és hogy ne akadályozzák meg illetéktelenek a munkavégzést, rendőrök a plakátok leszedésében nem vesznek részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.