Fazekas: Az élelmiszerek egyharmadánál találtak eltérést

Egymillió eurós forrást szán élelmiszer-minőségi vizsgálatokra az Európai Unió.

R. Kiss
2017. 09. 18. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

39 terméket vizsgált meg a Földművelésügyi Minisztérium nyáron, hogy kiderüljön, valóban másodrendű élelmiszereket forgalmaznak-e a visegrádi országokban a multinacionális cégek – mondta el képviselői interpellációra válaszolva a parlamentben hétfőn a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor elmondása szerint 39 termékpárt vizsgáltak: 23 fajta csomagolt élelmiszert, nyolcféle alkoholos italt és nyolcfajta zöldséget és gyümölcsöt, amelyek egyharmadánál találtak ízbeli és összetételbeli (például olcsóbb alapanyag) különbséget. 

Korábban nemcsak Magyarország, hanem a három másik visegrádi ország, Szlovákia, Lengyelország és Csehország is felemelte a szavát az ügyben. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szeptember 13-i évértékelő beszédében lényegében igazat adott a tiltakozóknak: azt mondta, elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az Európai Unión belül, és nem megengedhető, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak. „Nem lehetnek másodrangú fogyasztók, a szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskában, a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben” – emelte ki, hozzátéve, az európai jog ezt már most is tiltja, a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez.

Fazekas elmondása szerint egymillió eurós forrást szán élelmiszerminőségi vizsgálatokra az Európai Unió, és láthatólag hajlik a jogi környezet megváltoztatására is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.