Felavatták Miskahuszár hatalmas szobrát

Hetven tonna és 12,5 méter magas. Az alkotás alighanem szül még vitákat kritikusi körben. Önnek tetszik? Szavazzon!

MN
2017. 09. 29. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszárság szellemisége erőt kell, hogy adjon napjaink küzdelmeihez – mondta pákozdi avatóbeszédében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. 

Vlaszák Mihály vállalkozó éppen tizenkét esztendővel ezelőtt határozta el, hogy fő támogatója és ötletgazdája lesz a Miskahuszár-szobornak, amellyel – mint a Honvédelem.hu tudósítása szerint fogalmazott – „vissza szeretne adni valamit abból, amit ő a hazától kapott”. Kiemelte: a szobor szimbolizálja a hazájáért az életét is áldozni kész katona hősiességét és bátorságát. Aláhúzta: a szobor, a valaha létezett huszonkét magyar huszárbandérium mindegyikét egyesíti magában, de küllemében egyikre sem hasonlít. Elhangzott: a kivitelezés folyamatában járatlan úton haladtak, mert ekkora szobrot még soha, senki sem épített.

Benkő Tibor szerint hazánknak még sok olyan emberre van szüksége, mint Vlaszák Mihály, aki fontosnak tartja történelmünk hagyományainak ápolását, és a magyar huszár, a magyar katona elismerését.

A betonszobor tényleg igen méretes, az M7-es autópályáról is jól látható. A 70 tonnás, 12,5 méter magas Miskahuszár-szobor Magyarország legnagyobb szabadtéri szobra. Az alkotó, Rohonczy István szobrászművész – aki maga is részt vett az ünnepségen – Vlaszák Mihállyal együtt Honvédelemért kitüntető címben részesült.  

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.