Felhőszakadás mosta el az ország egyik legvidámabb rendezvényét

Este hat után szinte egyik pillanatról a másikra csapott le a vihar.

Babos Attila
2017. 09. 17. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötödik alkalommal rendezték meg szombaton az ország egyik legvidámabb és legszínesebb rendezvényét. A Pécs City Karnevált (PCK) 2012 óta, egy év kihagyással minden szeptember közepén megtartják a baranyai megyeszékhelyen, előzetes regisztrációval nevező jelmezes csapatok vonulnak körbe Pécs belvárosában táncolva, immáron hagyományosan dobosokkal és a riói karnevált idéző bikinis-színes tollas szambatáncosokkal a menet élén. A PCK nem egyetemi rendezvény, de a több ezer vonuló közt idén is többségben voltak a Pécsett tanuló külföldi diákokból álló csapatok.

A PCK alulról jövő kezdeményezés, angliai minta alapján álmodta meg azt két pécsi fiatal, Soltész Péter és Ertl Dániel, de a szervezést már a pécsi egyetem, a pécsi önkormányzat és a kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő is segíti.   

Pécs szombaton reggel borús időre ébredt, de a karneváli menet indulásakor, délután háromra már gyönyörű napsütés volt, és így is haladtak a következő bő három órában, Pécs belvárosát a legjobb értelemben a feje tetejére állítva. Este hat után azonban szinte egyik pillanatról a másikra csapott le a vihar, és felhőszakadás mosta el a pécsi karneváli hangulatot.

A menet este hétre ért volna vissza a kiindulópontra, a pécsi főtérre, de a nem mindennapi felhőszakadás miatt a jelmezesek a belvárosi éttermekbe, kávézókba, bárokba menekültek be.

A pécsi csatornarendszer sem bírta a szélsőséges terhelést, a Széchenyi teret is elárasztotta a Mecsek-oldalról lehömpölygő víz, amely vitt szinte mindent, ami az útjába került.  

A némi jéggel érkező, majd bő fél óra alatt elvonuló vihar után a koncertek folytatódtak Pécs főterén is, majd este tíz és hajnali négy közt az úgynevezett afterparty-helyszíneken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.