Fura indokkal magyarázza a budaörsi polgármester, miért kell áruház a zöldbe

Civilek támadják az erdő helyére építendő Bauhaus tervét, Wittinghoff Tamás a Facebookon védekezik.

MN
2017. 09. 20. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budaörs szélén, az Auchan, az Ikea és a Decathlon szomszédságában egy Bauhaus áruház is felépülhet, ez azonban zöld területet veszélyeztet. A 24.hu azt írja, hogy néhány nap alatt több mint 1500 budaörsi támogatta aláírásával az M1-M7-es autópálya nyolcsávos, közös budaörsi szakaszát szegélyező 3 hektáros erdő megmentéséért indított civil kezdeményezést.

A helyi civilek szerint a terület jelentős szerepet játszik az autóforgalom okozta szállópor-, kipufogógáz- és zajszennyezés elleni védelemben. A Lakóhely nyugalmáért csoport képviselője is ezekkel az érvekkel akarta már a 2016. októberi közmeghallgatáson is meggyőzni a polgármestert, hogy lépjen fel minél hamarabb a terület beépítése ellen.

Wittinghoff Tamás akkor azt mondta, egyelőre nem léteznek konkrét építési tervek, az önkormányzati újság augusztusban mégis közzétett egy cikket az új áruház induló építéséről, a hírt a Bauhaus egy, a budaörsiek számára kitalált családi nappal próbálta szépíteni.

A civilek ezután léptek újra akcióba, a Harmincezren a Kőhegyért nevű Facebook-csoport posztjaihoz Wittinghoff is rendszeresen hozzászól. „Az önkormányzat természetesen, mint minden alkalommal, azt a szempontot tartotta elsődlegesnek, hogy a fejlesztésnek ne csupán gazdasági előnyei legyenek, de a kialakuló helyzet a környezet számára is kedvezőbb körülményeket eredményezzen” – írta többek között.

Arról is vita folyik, hogy a terület magántulajdon-e vagy az önkormányzaté, a polgármester szerint nem a városé, a tiltakozók viszont állítják: részben igen.

A 24. hu szerint Wittinghoff az egyik ilyen Facebook-csoport vitájában szögezte le egy eddig nyilvánosságra nem hozott szakvéleményre hivatkozva, hogy Budaörsnek környezetvédelmi szempontból is kifejezetten jobb a beépítés, mint az erdő. A polgármester ezt az álláspontját azzal a természettudományos ténnyel is alátámasztotta, hogy télen amúgy sincs lomb a fákon. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.