Gyurcsány: A DK lesz a 2018-as választás nagy meglepetése

A volt kormányfő szerint pártja tagsága úgy döntött, nem hajlandó behódolni az MSZP feltételeinek.

MTI
2017. 09. 19. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK bármikor kész egyeztetni a 106 egyéni képviselőjelöltről a demokratikus ellenzék pártjaival, nem hajlandó azonban föladni önállóságát – jelentette ki a Gyurcsány Ferenc pártelnök kedden Szegeden.

A volt kormányfő szerint elengedhetetlen, hogy a 106 egyéni választókerületben megállapodás szülessen és a Fidesszel szemben mindenhol egy demokratikus jelölt induljon, és egy ilyen megállapodásra a DK bármikor készen áll. Amíg viszont ez nem történik meg, a DK önálló pártként készül a választásokra – közölte az elnök, aki be is mutatta a párt két, a szegedi központú egyéni választókerületben induló jelöltjét, Binszki Józsefet és Molnár Zoltánt.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy egy késői megállapodás is jobb, mint egy meg nem kötött. A politikus kifejtette, technikailag közvetlenül a választások előtt is lehetőség van a jelöltek visszaléptetésére, de szerinte legalább a kampány legintenzívebb szakaszára, januárra meg kellene állapodni, elképzelhető azonban, hogy az MSZP belső szabályai miatt erre már novemberben szükség lehet.

A pártelnök kitért arra is, a DK lezárta belső szavazását, amely egyértelmű döntést hozott: a tagság elutasítja, hogy szakítsanak önálló politikájukkal, vezetésükkel. „Sajnálva, de tudomásul vesszük, hogy az MSZP-vel, az ő követeléseik miatt nem lesz közös listánk” – mondta. Ugyanakkor nincs arra bizonyíték, hogy a közös lista jobb, mint a legalább 5 százalékot elérő pártok önálló listája.

Gyurcsány Ferenc szerint a vita nem az ő személyéről, hanem a polgári Magyarország elveinek tiszteletben tartásáról szól. A DK tagsága úgy döntött, nem hajlandó behódolni semmilyen feltételnek sem. „Hatalmas felelőssége van annak, aki ennek az oldalnak a vezetőjének jelentkezett” – mondta a volt miniszterelnök, aki szerint ez a vita akadályozza meg a demokratikus ellenzéki pártokat abban, hogy el tudják mondani, milyen Magyarországot szeretnének.

A pártelnök úgy látja, a DK a 2018-as választás nagy meglepetése lesz. „Mi leszünk az egyetlen párt, amelyik meg fogja többszörözni képviselői számát” – jelentette ki Gyurcsány, aki úgy látja: 2014 óta a DK volt az egyetlen párt, amely legalább megkétszerezte támogatói számát, ez pedig önbizalmat ad, visszaigazolja politikájuk sikerét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.