Hazugságokat adna a nagykövetek szájába a kormány

Vicces és valótlan kijelentések egyvelege az új kommunikációs felkészítő a határzár kétéves évfordulóján.

MN
2017. 09. 21. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint korábban megírtuk, a kormányzati kommunikációs agytrösztök már augusztus 20-át is egy jó kis sorosozásra használták fel, akkor a fő üzenet az volt, hogy „vagy Szent István, vagy Soros György Magyarországa leszünk”. Most, a déli határzár elkészültének kétéves évfordulójára újabb, afféle mini kommunikációs offenzíva készül. Legalábbis „szíves felhasználásra” ismét szétküldtek egy Összefoglaló címmel megjelent, pontokba szedett iránymutatást. A szíves felhasználás egy forrásunk szerint valójában azt jelenti, hogy „tessék az ügyben egy kicsit aktívan kommunikálni a helyi sajtóban és más fórumokon”.

A szöveg időnként egymásnak is ellentmondó, máskor semmilyen valóságtartalmat nem hordozó, megint máskor egyenesen vicces megállapításokat tartalmaz (az augusztusi anyag még egy sor helyesírási és fogalmazási hibát is felvonultatott, ezen a fronton legalább sikerült azóta előrelépni).

Az anyagban többször kiemelik, hogy Magyarország mindig tiszteletben fogja tartani az európai rendelkezéseket és tudomásul veszi a kvótaperben hozott döntést is. Ez egyébként önmagában nem új, Orbán Viktor az Európai Bíróság ítéletét követő szokásos rádióinterjújában szintén azt mondta, hogy a jogtisztelet az EU működésének alapja, így ennek szellemében tudomásul vesszük a bíróság döntését – majd rögtön hozzátette, hogy ennek ellenére sem akarunk befogadni egyetlen menekültet sem.

Az anyag azt is kiemeli – és ez így is van –, hogy a kvótaperben hozott döntés semmilyen hatással nem lesz Magyarország menekültpolitikájára. Hiszen a pert éppen a magyar kormány indította, amely azt szerette volna kimondatni a bírósággal, hogy az EU belügyminisztereinek tanácsa határozatot hozott a kvótával. Mivel az ítéletből „csak” az derült ki, hogy az Európai Bíróság szerint ez nem így van, a kvótadöntés az uniós jog részévé vált, a végrehajtás bojkottja miatt pedig kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben. Ennek a vége egy újabb bírósági procedúra lehet, ám így a folyamat akár évekig is eltarthat, de a 2018-as választásokig biztosan nem zárul le, ami most a kormány legfőbb célja.

Ezzel együtt ugyanakkor az is szerepel az anyagban – így elvárás a külföldre irányuló kommunikációban –, hogy

A helyzet ezzel szemben az, hogy a kvótaperben hozott ítélet óta semmilyen uniós döntés nem volt menekültügyben, a betelepítés felgyorsításáról pedig végképp nem lehet beszélni.

Ugyanilyen valótlanságokat állít az anyag magával a „Soros-tervvel” kapcsolatban is, eszerint a milliárdos célja

Ezzel szemben a valóság az, hogy Soros György a Foreign Policy című folyóiratban publikált „terve” szerint Európának évi 300 ezer menekültet kellene befogadnia, de az ő kérelmüket is az EU-n kívül bírálnák el, az erős határvédelemre pedig kifejezetten szükség van. A menekültek elosztása és letelepítése a tagállamokban pedig önkéntes alapon zajlana.

A kormányt ért bírálatokkal kapcsolatban az anyag úgy fogalmaz, hogy Jean-Claude Juncker a bevándorláspárti Brüsszel hangja, egyébként pedig a Magyarországnak szerződés szerint járó uniós forrásokat összekötni az illegális bevándorlással „sumák dolog”.

Emiatt a nagyköveteknek önérzetesen ki kell mondaniuk, hogy „lassan elegünk van a szolidaritásról szóló frázisokból, miszerint nem szabad szemezgetni, minden országnak be kell fogadnia a menekülteket”.

Mivel pedig

„nem valósulhat meg Magyarországon a Soros-terv”,

és a kormány azt szeretné, ha erről „minden magyar értesülhetne és véleményt mondhatna róla”, szükség van az újabb nemzeti konzultációra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.