Hiába hívta a 112-t egy balesethez, nem segítettek?

A szemtanú szerint pontos címet akart az operátor. A rendőrség szerint viszont időben küldték a mentőt.

MN
2017. 09. 22. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pontos cím hiányában nem tudott segítséget küldeni a 112-es segélyhívó diszpécsere egy elgázolt gyerekhez – írja a Blikk egy buszsofőr beszámolója alapján. A baleset Kiskunfélegyházán történt, egy 4–6 éves kisfiút ütöttek el az autóbusz-pályaudvar közelében a zebrán. A pályaudvaron álló busz sofőrje azonnal hívta a 112-t, hogy segítséget kérjen.

A diszpécsernek azonban nem volt elég, hogy a baleset a kiskunfélegyházi buszpályaudvar mellett történt, annak pontos címét akarta tudni, majd annak hiányában közölte: „Cím nélkül nem tudok segíteni!” A sofőr elköszönt, és hívta a mentők 104-es számát, de arról már nem ír, hogy ott sikerrel járt-e.

A rendőrség szerint az elgázolt gyermek miatt többen is telefonáltak, a miskolci hívásfogadó központ operátora pedig azonnal intézkedett, az adatokat továbbította a Bács-Kiskun Megyei Mentésirányítási Központba. A mentők kilenc perc alatt érkeztek a sérülthöz. Mivel a baleset miatt­ több bejelentést is kaptak, a megszakított hívás – vélhetőleg a buszsofőr hívása – nem befolyásolta a mentők kiérkezését.

A rendőrség szerint a 112-es segélyhívó jól működik, a január óta fogadott több mint kétmillió hívásból csak 23 esetben tettek panaszt. Arra ugyanakkor már többször volt példa, hogy az operátor félrehallotta a címet, és például a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indultak el a tűzoltók és a mentők, vagy épp a Szabolcs megyei Vaja helyett a Bács-Kiskun megyei Bajára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.