Jogsértő volt, hogy megtiltották az Orbán Viktor évértékelője alatti tüntetést

A szervezőknek 100-100 ezer forintos sérelemdíjat állapítottak meg.

MN
2017. 09. 27. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és fél év után igazságot szolgáltattak a Helsinki Bizottság ügyfeleinek, a Kúria ugyanis  jogerősen kimondta: a rendőrség megsértette a gyülekezési jogukat, amikor megakadályozta ellentüntetésüket a miniszterelnöki évértékelő alatt a Várkert Bazárnál. Az elmaradt tüntetés szervezőinek 100-100 ezer forintos sérelemdíjat is megállapítottak – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

Felidézték, hogy 2015. február 27-én Takács Borbála és Takács Flóra, a MostMi csoport aktivistái tüntetni szerettek volna Orbán Viktor miniszterelnök szokásos „évértékelője” idején a rendezvénynek otthont adó Várkert Bazár előtt. Bejelentési kötelezettségüknek eleget téve február 20-án a rendőrséghez fordultak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a másnapi egyeztetésen közölte velük, hogy a demonstrációjukat nem lehet megtartani, mert az I. kerületi önkormányzat a területet használatba adta az évértékelőt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek. A használat célja az évértékelő biztosítása és a közvetítőkocsik elhelyezése volt. A rendőrség kérte az ellentüntetés szervezőit, hogy erre tekintettel módosítsák a bejelentésüket, amire ők nem voltak hajlandók.

A Magyar Helsinki Bizottság a szervezők képviseletében bírósághoz fordult az ügyben. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyetértett jogi megítélésükkel, és 2015. március 2-án hozott végzésében hatályon kívül helyezte a rendőrség önkényes döntését. Csakhogy akkor már az évértékelő három napja véget ért, ezért a szervezők személyhez fűződő jogsértés és kártérítés miatt indítottak pert a rendőrség ellen – ez a per zárult most jogerősen az aktivisták sikerével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.