Kamatmentes lesz a tandíjra költhető diákhitel 2.

A szabad felhasználású változat maximális összegét pedig havi 70 ezer forintra emelik jövőre.

MTI
2017. 09. 19. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány arról döntött, hogy októbertől kamatmentes lesz az önköltséges formában tanuló hallgatók által elérhető diákhitel 2., a szabad felhasználású diákhitel 1. esetében pedig a felvehető maximális összeget jövőre havi 70 ezer forintra emelik – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden.

Novák az MTI tudósítása szerint közölte, a diákhitel 2. esetében a kamatot – amely eddig ez két százalék volt – teljes mértékben az állam fizeti meg az ügyfél helyett, ez októbertől mindenkire vonatkozik, azokra is, akik még kapják a hitelt, és azokra is, akik már törlesztik, illetve a jövőben felvett hitelekre is. Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy tekintettel a változtatásra, szeptember 15. helyett szeptember 30-ig lehet még igényelni a diákhitel 2.-t.

Az államtitkár bejelentése szerint február 1-jétől a szabad felhasználású diákhitel 1. esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget. A fél- vagy egyéves külföldi tanulmányokban, például Erasmus-ösztöndíjban részt vevőknek arra is lehetőséget adnak, hogy a diákhitel 1. összegének kétszeresét, azaz akár 140 ezer forintot vegyenek fel havonta.

Emellett 2018-tól a diákhitel 2.-t már az önköltséges idegen nyelvi képzésekben részt vevők is igényelhetik. További változás, hogy a diákhitel 1. törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes kafetériajuttatások körébe. Az igénylés korhatárát pedig mindkét diákhiteltípus esetében a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik.

A gyesen és gyeden lévő szülőhöz hasonlóan pedig a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósításának ideje alatt az állam átvállalja a kamat megfizetését az ügyfél helyett – ismertette a változásokat az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.