Kémper: felmentették Szilvásyt, Galambost és Laborcot

A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

MN
2017. 09. 25. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helybenhagyta az elsőfokú, felmentő ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa a kémperben – írja a Hír TV.

Az ügyben a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt és a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetőjét, Galambos Lajost és Laborc Sándort kémkedéssel vádolták.

Az ügyet eredetileg 2040-ig titkosították, de a Fidesz támogatja az iratok titkosításának feloldását. A két egykori titkosszolgálati vezetőt és a volt titokminisztert egyszer már elítélték, majd később felmentették a vádak alól.

Az ügyészség Galambost kémkedéssel, Szilvásyt felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborcot hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, az ügyben felbukkant, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig államellenes bűncselekményekkel vádolta meg 2011-ben. A Debreceni Törvényszék 2013-ban meghozott elsőfokú ítéletében Galambos és Szilvásy egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetést, Laborc egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönt kapott, P. ­Lászlót felmentették. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet. A megismételt elsőfokú eljárásban a Kaposvári Törvényszék tavaly felmentette valamennyi vádlottat. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a Kaposvári Törvényszék alapvetően jól állapította meg a tényállást, azaz hogy a kémkedés megtörtént, csak éppen nem ismerte fel a terheltek bűnösségét ebben a súlyos bűncselekményben.

A Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati minisztere a felmentő ítélet után a Hír TV kamerája előtt megköszönte a feleségének és a barátainak, hogy 2009 óta folyamatosan mellette álltak. Mint mondta, bebizonyosodott, hogy az évek óta húzódó ügy mögött politikai szándék állt.

„Az eljárások mögött – négy büntetőeljárás volt ellenem, abból három ment vádemelésig – alapvetően a politika van, illetve azt gondolom, hogy kizárólag a politika van. Örülök annak, hogyha nehezen és hosszan tartó folyamat eredményeként is, de a független igazságszolgáltatás a döntést meghozta. Ez volt az utolsó perem tudomásom szerint, a politikai következtetések levonása már nem az én dolgom” – mondta a volt titkosszolgálati miniszter.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.