Kilométerenként 2,8 milliárdból épül a Lázár János városát elkerülő út

A hasonló adottságokkal bíró mórahalmi út egy kilométere csak 800 millióba került.

MN
2017. 09. 28. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 35,4 milliárd forintba kerül a 47-es út Hódmezővásárhelyt elkerülő, 12,7 kilométeres szakasza, azaz kilométerenként 2,8 milliárd forintos beruházásról van szó.

Ez több mint a háromszorosa annak, mint amennyiért két éve egy hasonló elkerülő utat építettek Mórahalomnál – számolt be a beruházásról tudósító RTL Klub Híradója.

A televízió stábja az építési helyszínen és a csütörtöki kormányinfón is annak próbált utánajárni, hogy mitől ilyen drága a kétszer egysávos út. Lázár János kancelláriaminiszter – aki korábban még abnormálisan magasnak nevezte a kilométerenként négymilliárdért készülő M4-es autópálya költségeit – viszont nem látott különösebb kivetnivalót a hódmezővásárhelyi beruházás kapcsán.

A hódmezővásárhelyi politikus egyenesen arra jutott, hogy az út arányaiban nem drágább, mint a mórahalmi elkerülő volt – ár-érték arányban ugyanannyiba kerül, mint az eddigi építkezések, csak éppen több műtárgy (vasúti aluljáró, fölüljáró, körforgalom, emeletes körforgalom) van benne. Bár a hódmezővásárhelyi elkerülőt egyébként fixen kétszer egysávosnak tervezték, Lázár mégis azzal magyarázta a magas költségeket, hogy az út később kétszer kétsávosra bővíthető lesz.

A hódmezővásárhelyi szakaszt a Colas és a Délút Kft. közösen építi, és a Magyar Építőkben megjelent cikk szerint októberre készülnek el az elkerülő aszfaltozásával, novembertől pedig bizonyos szakaszokat már használhatnak is a közlekedők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.