Lázár János: Soros több szomszédunknál is beleavatkozott a kormányzásba

Nemzetbiztonsági kockázatról, a Soros-hálózat által eldöntött választásokról beszélt a kancelláriaminiszter.

MN
2017. 09. 23. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra felpörög a Soros-kampány, valószínűleg ennek ágyazhatott meg Lázár János Magyar Időknek adott szombati interjúja is.

A kancelláriaminiszter közel hússzor említi meg a beszélgetés során Soros György nevét, akit több szempontból is bírál. Mint a kormányközeli lapnak elmondta, demokratikus gondolkodással érthetetlen, hogy egy Amerikából érkezett, nagyon gazdag embernek a „szava többet ér Brüsszelben, mint egy európai parlamenti képviselőé”.

A kancelláriaminiszter szerint ez a jelenség nem más, mint „az új világelit vircsaftja”.

Lázár többször is hivatkozott arra, hogy az Információs Hivatal vezetőjeként komoly hírszerzési információi vannak Soros György szervezeteinek regionális politikai tevékenységéről. „Vannak környékbeli országok, amelyekben a Soros-hálózat érdemben befolyásolta a politikai döntéshozatalt, a választások kimenetelét, a kormányok összetételét” – fogalmazott a miniszter, aki egyetlen konkrét példát sem hozott fel az elmondottakkal kapcsolatban. Hozzátette: „Súlyos nemzetbiztonsági kockázatnak ítélem, hogy Soros által támogatott szervezetek a magyar határra utaztatták az illegális bevándorlókat” – azonban itt sem nevezett meg egyetlen érintett szervezetet sem.

Az Európai Bíróság kvótaperítéletével kapcsolatban Lázár ugyanakkor mégis – az elvileg Sorosnak kedveskedő – uniós vezetőkre számít. A kancelláriaminiszter reméli, hogy a döntéshozók belátják: nem egyformán gondolkodunk, és a szankciók vagy az erőszakkal kikényszerített központi döntések helyett érdemes meghallani és megérteni a közép-európaiak szavát is. „Tudomásul vesszük az unió döntését, de nem adjuk fel a szuverenitásunkat, és nem leszünk egymás mellett élő, egymással előbb-utóbb versenyhelyzetbe kerülő kultúrák országává” – tette hozzá Lázár.

A politikus biztos benne, hogy a nyugat-európai liberális bevándorláspolitika egyre látványosabb kudarcokat szenved, a muszlim bevándorlók pedig beilleszkedés helyett párhuzamos világokat hoznak létre Európában.

Lázár János beszélt a korrupcióról is – talán nem meglepő, hogy a miniszter szerint ez főként a korábbi MSZP–SZDSZ-kormányra volt jellemző.

„Tény, hogy az utóbbi harminc év legnagyobb korrupciós ügye a 4-es metró beruházása volt, ahol több száz milliárd forintot loptak el a korábbi MSZP–SZDSZ-kormány idején” – mondta. „Persze a Fideszben is vannak, akik hibáznak, de ők sem mentesülnek a következmények alól, (...) a Fidesz politikusaival szemben sincs kegyelem” – ismerte el.

Hangoztatta, hogy az európai uniós pénzek felhasználása kapcsán „jobban állunk, mint az uniós átlag, hiszen 100 euróból csupán 2,5 euró esetében vetődik fel a szabálytalanság gyanúja”.

Lázár szavainak ugyanakkor határozottan ellentmond az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) májusi jelentése, amit a Hvg.hu is idézett: a hivatal tavaly összesen 272 ügyet vizsgált, ahol szabálytalanul használhattak fel EU-forrásokat  – Magyarország pedig 13 esettel a 3. helyen állt a listán, Románia és Lengyelország után.

Ráadásul, az OLAF a Magyarország által felhasznált strukturális és agrárforrások 4,6 százalékánál talált szabálytalanságot, és javasolt büntetést, amivel  vezettük is a hivatal feketelistáját.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.