Medián: Huszonöt éves mélyponton az MSZP, a Jobbik közel kétszer olyan erős

A DK is gyengült, a párt támogatottsága jelenleg csak 3 százalékon áll.

MN
2017. 09. 27. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP támogatottsága mélypontra süllyedt: 25 év óta most először fordul elő, hogy a párt a választani tudó „biztos” szavazók körében nem éri el a 10 százalékot – írja a Hvg.hu a Medián e havi felmérése alapján.

Az eredmények szerint a DK is gyengült: míg az utóbbi években a párt támogatottsága a teljes népességben többször elérte a 6 százalékot, jelenleg csak 3 százalékon áll.

Az LMP azonban növelni tudta táborát: a választani tudó biztos szavazók között 7 százaléka van, míg az MSZP-nél ez a szám 9, a DK-nál pedig 5.

A júniusi felmérés óta a Fidesz érdemben növelte támogatottságát, a teljes népesség 36 százalékát tudhatja maga mögött a kormánypárt.

Miközben a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül június óta alig változott, a választani tudó „biztos” szavazók körében – a szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt – 21-ről 16 százalékra esett.

A felmérés szerint egyébként – bár 4 százalékpontot emelkedett – csak 52 százalékon áll azoknak az aránya, akik biztosnak gondolják, hogy egy „közeljövőben” tartandó parlamenti választáson részt vennének.

Az Orbán-kormány eddigi teljesítményét a válaszadók 46 százaléka jónak értékelte. Ennél azonban valamivel kevesebben (43 százaléknyian) szeretnék, ha a következő választások után a mostani kormány maradna hatalmon. A válaszadók 49 százaléka kormányváltást szeretne, ám 52 százalék a közepesnél kevesebb esélyt lát az ellenzék győzelmére.

A Medián szeptember 15. és szeptember 20. között készítette a közvélemény-kutatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.